Violence in healthcare; its causes, prevention and solutions suggestions

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Introduction and Aim: Violence is physical, verbal or sexual behaviour intended to harm someone or something. Violence against healthcare providers increases daily due to the increase of violence in our society.The aim of this study is to address the causes of violence which occurs against those who work in the healthcare workplace, how this violence can be prevented, and to suggest some solutions to this problem. Method: This study is a collected work. In public database “health”, “violence”, “violence in health”, words have been used as a keyword as we are doing on this study. Results: According to many research, the result shows that: healthcare providers have experienced verbal abuse at least once in their life, most of the people who show verbal and aggressive behaviour are males, according to the public opinion most violence occurs at the public hospital in emergency services and treatment rooms. This study also shows that male patients and those who don’t use their drugs as they should have a high rate of causing this type of violence. The causes of this violence, the dissatisfaction of patients about service and communication are the main reasons. In my studies, they suggest many solutions to prevent violence healthcare, such as; to inform healthcare provider about violence, to make institute regulations and to inform healthcare providers about violence legal regulations. Conclusion and Suggestions: It is so important to do research on violence in healthcare and their causes. Violence in healthcare affect healthcare providers, patients and their relatives as this study show: increasing of communication skills of healthcare providers, teaching or informing them about how to prevent violence in their workplaces will decrease violence events in the workplace. This study also suggests that raising awareness about violence in the community and making some legal regulations about violence will also contribute to the prevention of violence.
Giriş ve Amaç: Şiddet, birine veya başka bir şeye zarar vermek için tasarlanmış fiziksel, sözel veya cinsel saldırıyı içeren bir davranıştır. Şiddet toplumun her alanında karşımıza çıkmakla birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gün geçtikçe artmaktadır. Bu derleme çalışmasında, sağlık alanında karşılaşılan şiddetin nedenleri, önlemeye yönelik yapılabilecek çalışmalar ve çözüm önerilerini tartışmak amaçlanmıştır. Metod: Bu araştırma derleme niteliğindedir. Araştırma için ulusal veri tabanlarında “sağlık”, “şiddet,”, “sağlıkta şiddet” anahtar kelimeleri kullanılarak güncel literatür taraması yapılmış ve bu literatür doğrultusunda konu değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan çalışmalar sağlık çalışanlarının çalışma hayatlarında en az bir kere sözel şiddete maruz kaldıklarını, sözel ve saldırganlık davranışı gösterenlerin çoğunun erkek olduğunu, toplumun düşüncelerine göre şiddet olaylarının en çok devlet hastanelerinde meydana geldiğini, acil servislerde saldırı olaylarının gerçekleştiğini ve en fazla saldırının muayene odalarında olduğunu ortaya koymuştur. Erkeklerde ve düzenli ilaç kullanmayanlarda sağlık çalışanına uygulanan fiziksel şiddete şahit olma/karşı karşıya kalma durumunun daha yüksek olduğu saptanmıştır. Şiddetin nedeni olarak sıklıkla, hasta ve hasta yakınlarının verilen hizmetten memnun olmaması ya da yaşanan iletişim problemleri olduğu belirtilmektedir. Çalışmalarda, şiddeti önlemeye yönelik çözüm önerileri olarak, çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi, gerekli kurumsal düzenlemelerin yapılması, sağlık çalışanına yönelik şiddetle ilgili yasal düzenlenmelerin hazırlanmasına dikkat çekilmektedir. Sonuç ve Öneriler: Sağlıkta şiddetin nedenlerinin ortaya konması ve önlemeye yönelik çalışmaların yapılması oldukça önemlidir. Sağlık çalışanları çalışma ortamlarında hem hasta hem de yakınlarının şiddetine maruz kalmaktadır. Sağlık çalışanlarının iletişim becerilerinin arttırılması ve şiddeti önleme konusunda eğitilmesinin şiddeti azaltmada etkili olabileceği düşünülmektedir. Toplumdaki bireylerin ve sağlık profesyonellerinin şiddet konusunda bilinçlendirilmesi, şiddeti önlemek için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ya da mevcut düzenlemelerin işlerlik kazandırılması ve bu konunun çözümü için tüm tarafların işbirliği içinde çalışılması önerilmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Health, Violence, Violence İn Health, Protection And Prevention, Sağlık, Şiddet, Sağlıkta Şiddet, Koruma ve Önleme

Kaynak

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Uwitonze, D., Duran, Ş.B. ve Keser, İ. (2020). Violence in healthcare; its causes, prevention and solutions suggestions / Sağlıkta şiddet; nedenleri, önlenmesi ve çözüm önerileri. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 27-28.