Effects of antioxidants on motility and DNA integrity in frozen-thawed sperm

dc.authorid0000-0003-2887-540Xen_US
dc.authorid0000-0003-2802-7793en_US
dc.authorid0000-0002-0717-1756en_US
dc.authorid0000-0003-4478-7514en_US
dc.authorid0000-0002-4605-1167en_US
dc.contributor.authorSelam, Belgin
dc.date.accessioned2024-07-12T21:06:57Z
dc.date.available2024-07-12T21:06:57Z
dc.date.issued2020en_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesien_US
dc.description.abstractAims: This study aims to investigate whether the addition of the antioxidant complex including taurine, ascorbic acid, and glutathione into the cryopreservation medium affects the damage to sperm during the freezing process. Material and Methods: Ejaculate samples of patients who applied for semen analysis to the Assisted Reproduction Unit of Private Adatip Hospital were used. Fresh samples were analyzed for standard semen quality parameters according to the World Health Organization guidelines. Samples within the normal range were evaluated for sperm DNA fragmentation using the Halosperm technique. Remaining ejaculates were washed with the gradient method before cryopreservation. Sperm samples of each patient were divided equally for freezing in a cryopreservation medium with or without the antioxidant supplementation. One month later, the samples were thawed. Post-thaw total motility and DNA fragmentation were determined for each sample. Results: Semen samples of 40 patients were analyzed. We observed decreased total motility (34.8 ±5.32 % vs. 65.5 ±6.42 %, P= 0.002) and increased sperm DNA fragmentation (52.3±5.42 % vs. 26.4±3.12 %, P= 0.002) in post-thaw semen samples following cryopreservation in comparison to fresh samples. The addition of antioxidants to the freezing medium did not have a statistically significant effect on sperm motility (38.3± 6.22 % vs. 34.8 ±5.32 %, P =0.07) and DNA damage (47.5±4.7 % vs. 52.3±5.42, P =0.08) when compared to control samples following the freezing process. Conclusions: We observed increased sperm DNA fragmentation and decreased total motility following cryopreservation. No significant improvement in sperm motility or DNA integrity was obtained after the addition of 5 µM of the antioxidants taurine, ascorbic acid, and glutathione to the freezing media.en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı sperm dondurma medyumuna taurin, glutatyon ve askorbattan oluşan antioksidan kompleksi eklenmesinin, dondurma işleminde oluşacak sperm hasarına etkisini incelemektir. Materyal ve Metodlar: Özel Adatıp Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi’ne semen analizi için başvuran hastaların ejakülat örnekleri kulanıldı. Taze numuneler, Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre analiz edildi. Normal aralıktaki numuneler Halosperm tekniği kullanılarak sperm DNA fragmantasyonu açısından değerlendirildi. Kalan ejakülatlar, kriyoprezervasyon öncesinde gradient yöntemiyle hazırlandı. Her hastanın sperm örnekleri, bir kriyoprezervasyon ortamında antioksidan takviyesi ile veya antioksidan takviyesi olmadan dondurmak için eşit olarak bölündü. Örnekler dondurulduktan 1 ay sonra çözdürme işlemi yapıldı. Çözülme sonrası motilite tayini yapıldı ve DNA fragmantasyon analizi yapıldı. Bulgular: 40 hastanın semen örnekleri analiz edildi Dondurma çözdürme sonrası, antioksidan eklenen ve eklenmeyen grupların ikisinde de dondurma öncesine oranla total motilitede anlamlı bir düşüş görüldü (34.8 ±5.32 vs 65.5 ±6.42, P= 0.002; 38.3± 6.22 vs 65.5 ±6.42, P= 0.003). Kontrol ve deney gruplarının ikisinde de dondurma öncesine oranla DNA fragmantasyonunda anlamlı bir artış görüldü (52.3±5.42 vs 26.4±3.12, P= 0.002; 47.5±4.7 vs 26.4±3.12, P= 0.003). Ancak, kriyoprezervasyon ortamına eklenen antioksidanların total motilite (38.3± 6.22 % vs. 34.8 ±5.32 %, P =0.07) ya da DNA fragmantasyonuna (47.5±4.7 % vs. 52.3±5.42, P =0.08) anlamlı bir etkisi bulunmadı. Sonuç: Kriyoprezervasyondan sonra sperm DNA fragmantasyonunda artış ve toplam motilitede azalma gözlendi. Kriyoprezervasyon ortamına 5 uM taurin, glutatyon ve askorbattan oluşan antioksidan kompleksi ilave edildikten sonra sperm motilitesinde veya DNA bütünlüğünde anlamlı bir fark gözlenmedi.en_US
dc.identifier.citationCan Çelik, S., Özekici, Ü., Cıncık, M., Selam, B. ve Dönmez Çakıl, Y. (2020). Effects of antioxidants on motility and DNA integrity in frozen-thawed sperm / Antioksidanların donmuş çözülmüş spermde motilite ve DNA bütünlüğü üzerindeki etkileri. Maltepe Tıp Dergisi, Maltepe Üniversitesi. 12(2), s. 41-48.en_US
dc.identifier.endpage48en_US
dc.identifier.issn2602-2915
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage41en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/maltepetipderg/issue/56867/766690
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/3917
dc.identifier.volume12en_US
dc.institutionauthorCan Çelik, Seren
dc.institutionauthorÖzekici, Ümit
dc.institutionauthorCıncık, Mehmet
dc.institutionauthorDönmez Çakıl, Yaprak
dc.language.isoenen_US
dc.publisherMaltepe Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofMaltepe Tıp Dergisien_US
dc.relation.isversionof10.35514/mtd.2020.28en_US
dc.relation.publicationcategoryUlusal Hakemli Dergide Makale - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.snmzKY02233
dc.subjecthalospermen_US
dc.subjectDNA fragmentationen_US
dc.subjectantioxidantsen_US
dc.subjectsperm freezingen_US
dc.subjectmotilityen_US
dc.subjectcryopreservationen_US
dc.subjecthalospermen_US
dc.subjectDNA fragmantasyonuen_US
dc.subjectantioksidanen_US
dc.subjectsperm dondurmaen_US
dc.subjectmotiliteen_US
dc.subjectkriyoprezervasyonen_US
dc.titleEffects of antioxidants on motility and DNA integrity in frozen-thawed spermen_US
dc.title.alternativeAntioksidanların donmuş çözülmüş spermde motilite ve DNA bütünlüğü üzerindeki etkilerien_US
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar