Sezaryen ile doğan sağlıklı yenidoğanlarda anneye uygulanan anestezi tipine göre taburculuk öncesi kilo kayıplarının değerlendirilmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Giriş: Son 30 yıldır sezaryen ile doğum oranlarındaki artış, ideal kabul edilen sınırların üzerindedir. Yenidoğanlarda ilk birkaç gün içerisinde meydana gelen kilo kayıpları, normal fizyolojik sürecin bir parçasıdır ancak sezaryen ile doğan yenidoğanlarda bu miktar daha fazla olabilmektedir. Kilo kayıplarının takibi ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi, yenidoğanların hastane yatışları sırasındaki postnatal takiplerinde büyük bir önem taşımaktadır. Amaç: Bu tezin amacı, sezaryen ile doğan sağlıklı yenidoğanlarda anestezi tipinin, taburculuk öncesi kilo kaybı üzerine etkisinin diğer risk faktörleriyle beraber değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 29 Aralık 2017–31 Ocak 2020 tarihleri arasında T.C. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda doğumu gerçekleşen 492 anne ve yenidoğan ikilisi dahil edildi. Yenidoğan ve annelere ait bilgiler, hastane kayıtları ve dosyaları retrospektif olarak incelenerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 492 yenidoğanın ortalama doğum haftası 38,6 ± 1,09 idi. Bu yenidoğanların %49,8’i (n=245) erkek, %50,2’si (n=247) kızdı. Toplam doğumların %53’ünü (n=261) genel anestesi ile sezaryen doğum, %36,2’sini (n=178) spinal anestezi ile sezaryen doğum, %10,8’ini (n=53) ise normal spontan vajinal yol (NSVY) ile doğum oluşturmaktaydı. Doğum öncesi annelere verilen intravenöz (IV) sıvı miktarı ortalaması tüm annelerde 440 ± 540 ml; genel anestezi ile sezaryen doğum yapan annelerde 320 ± 529 ml, spinal anestezi ile sezaryen doğum yapan annelerde 524 ± 493 ml, NSVY ile doğum yapan annelerde ise 745 ± 585 ml idi (p=0,001). Genel anestezi ile sezaryen, spinal anestezi ile sezaryen ve NSVY ile doğan yenidoğanların taburculuk kilo kaybı yüzdeleri kıyaslandığında istatistiksel açıdan anlamı bir fark görülmediği gibi anne yaşı, parite, konsepsiyon yöntemi, gestasyon haftası ve doğum kilosu gibi yenidoğan kilo kaybında risk faktörü olabilecek etmenlerde de istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Yenidoğanlarda taburculuk öncesi kilo kaybı açısından genel anestezi ve spinal anestezi ile doğan bebekler arasında bir fark saptanmaması ve diğer olası risk faktörleri açısından da istatistiksel açıdan anlamlı bir farkın olmaması, yenidoğanların doğum sonrası yakın takibi ile artmış kilo kayıplarının önüne geçilebileceği hipotezini ortaya koymaktadır.
Introduction: The increase in cesarean delivery rates in the last three decades is above the ideal limits. Weight loss in newborns in the first few days is a part of normal physiological process, but this amount may be higher in newborns born by cesarean section. Tracking weight loss and evaluating its risks are of great importance in postnatal follow-up during hospital admissions. Objective: The objective of this thesis is to evaluate the effect of anesthesia type on weight loss at pre-discharge stage in healthy newborns born by cesarean section together with other risk factors. Materials and Methods: The enrolled patients consisted of 492 mother and newborn pairs born in Gynecology and Obstetrics Department of Maltepe University, Medical Faculty Hospital between December 29th, 2017 -January 31st, 2020. Hospital records and files of newborns and mothers were evaluated retrospectively. Results: The mean birth week of 492 newborns included in the study was 38.6 ± 1.09. Of these newborns, 49.8% (n = 245) were males and 50.2% (n = 247) were females. Of the total deliveries, 53% (n = 261) were cesarean under general anesthesia, 36.2% (n = 178) were cesarean under spinal anesthesia, 10.8% (n = 53) were normal spontaneous vaginal delivery (NSVD). The average amount of intravenous (IV) fluid given to mothers before birth was 440 ± 540 ml in all mothers; it was 320 ± 529 ml in mothers who had cesarean delivery under general anesthesia, 524 ± 493 ml in mothers who had cesarean delivery with spinal anesthesia, and 745 ± 585 ml in mothers who gave birth with NSVD (p=0,001). There was statistically no significant difference when the percentage of discharge weight loss of newborns born with cesarian section with general anesthesia, cesarean section with spinal anesthesia, and NSVD were compared; similarly no statistically significant difference was found in potential risk factors in newborn weight loss such as maternal age, parity, conception method, week of gestation and birth weight, either. Conclusion: The lack of a statistically significant difference between babies born under general anesthesia and spinal anesthesia in terms of pre-discharge weight loss in newborns and the lack of a statistically significant difference in terms of other possible risk factors leads to the the hypothesis that increased weight loss can be prevented by close follow-up of newborns after birth.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Anestezi tipi, Kilo kaybı, Sezaryen, Anesthesia type, Ceserian, Weight loss

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ertunç, Y. M. (2021). Sezaryen ile doğan sağlıklı yenidoğanlarda anneye uygulanan anestezi tipine göre taburculuk öncesi kilo kayıplarının değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.