Uzak çalışma iş modelinde liderin dönüştürücü rolü

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Günümüzde uzaktan çalışmanın öneminin pandemi süreciyle birlikte artmasıyla; çalışma şartlarının farklılaşması ve yeni çalışma modelleri geliştirilmeye ihtiyaç duyulması kaçınılmaz olmuştur. Bu tez çalışması, milyonlarca bireyi etkileyen uzaktan çalışma modeline geçişte liderin iletişimsel rolü ve uzaktan çalışmanın geleceğine yönelik bir araştırmadır. Tüm dünyayı etkileyen pandemi bir anda tüm kurum ve kuruluşları farklı ölçeklerde de olsa uzaktan çalışma modeline geçmek zorunda bırakmıştır. Her ani değişim ve bilinmezlik beraberinde korku, kaygı ve çaresizlik hisleri taşımaktadır. Bu ruh hali hem bireyler hem de kurumlar için geçerliyken böylesi koşullarda liderlik vizyonu çok daha ön plana çıkmaktadır. Sürecin yönetimiyle ilgili görev ve sorumluluklar kuşkusuz yönetici ve liderlere düşmektedir. Bugüne kadar ekiplerini ve örgütlerini işyeri gibi, ofis gibi tanımlı alanlarda fiziken bir arada yöneten liderin hem bu dönüşüme kendisinin uyum sağlaması hem de tüm çalışanları bu yönde motive etmesi gerekmektedir. Araştırma bulgularına göre milyonları etkileyen bu yeni çalışma düzenine geçişte tüm organizasyonu motive edebilmenin temel taşı iletişimdir. Bu dijital iletişimi doğru kurgulayabilen ve uygun araçlar geliştirebilen liderler çalışanlar üzerinde oluşabilecek travmatik sonuçların önüne geçebilmiş, iş verimliliği ve iş tatminine olumsuz etki edebilecek olası toplumsal sorunları minimum seviyelere düşürebilmişlerdir. Ancak yine de uzaktan çalışmanın liderler gözünde kurum kültürünü geliştirme, kurum içi iletişim, kişiler arası sosyal etkileşim ve sosyalleşme gibi açılardan hakîm çalışma düzeni haline gelemeyeceği bu doğrultuda uzaktan ve fiziki bir arada çalışmanın olumlu yönlerini içerecek şekilde hibrit çalışmanın yaygın çalışma modeli haline gelmesi beklenmektedir.
Today, with the increasing importance of remote working with the pandemic process; Differentiation of working conditions and the need to develop new working models have become inevitable. This thesis is a research on the communicative role of the leader in the transition to the teleworking model, which affects millions of individuals, and the future of remote work. The pandemic, which affects the whole world, has suddenly forced all institutions and organizations to switch to a remote working model, albeit at different scales. Every sudden change and uncertainty carries with it feelings of fear, anxiety and helplessness. While this mood is valid for both individuals and institutions, the vision of leadership comes to the fore in such conditions. The duties and responsibilities related to the management of the process undoubtedly fall on the managers and leaders. The leader, who has physically managed his teams and organizations in defined areas such as the workplace and the office, has to adapt to this transformation himself and motivate all employees in this direction. According to the research findings, the cornerstone of motivating the entire organization in the transition to this new working order that affects millions is communication. Leaders who can set up this digital communication correctly and develop appropriate tools have been able to prevent traumatic consequences that may occur on employees, and have been able to reduce possible social problems that may adversely affect work efficiency and job satisfaction to minimum levels. However, it is expected that hybrid work will become a widespread working model, including the positive aspects of remote and physical working together, in the eyes of the leaders, where remote working cannot become the dominant working order in terms of improving corporate culture, in-house communication, interpersonal social interaction and socialization.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Uzaktan çalışma, İş tatmini, Dijital iletişim, Dijital liderlik, Remote working, Job satisfaction, Digital communication, Digital leadership

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Demircioğlu, G. (2022). Uzaktan çalışma iş modelinde liderin dönüştürücü rolü / The transformative role of the leader in the remote working business model (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.