Evaluation of an educational program to increase neonatal nurses’ knowledge and confidence to support kangaroo care within a neonatal units in Malaysia

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

INTRODUCTION: Kangaroo care (KC) is a wellestablished feasible intervention in NICUs for neonatal care. Although KC has routinely practiced in other countries for 30 over years, it is a new occurrence in Malaysia. Research has reported a need for evidence-based training for nurses so that they can support mothers with this practice. Therefore, it is essential to increase nurses’ knowledge and confidence in KC. Donabedian Quality of Care model was used as a framework. OBJECTIVE: The aim is to evaluate neonatal nurse’s knowledge and confidence in KC using the Staff Advocate Program in Kangaroo Care (SApKc). METHOD: A pretest-posttest one group a quasiexperimental quantitative study was conducted at a Neonatal Intensive Care Unit in a major teaching hospital. The modified ‘Kangaroo Care Questionnaire Tool’ was administered to 47(100%) RNs after they have participated in one course about KC evidence-based practices and skills. The SApKc was designed as a structured teaching program to further explore the effect of the intervention on neonatal nurse’s knowledge. Measures of central tendency, dispersion, paired t-tests, and Wilcoxon signed-ranks test were conducted on 86 questionnaires. Data were analyzed using SPSSV 21.0. RESULTS: The nurses’ characteristics were varied. The mean post-test Knowledge score (M= 46.81, SD = 3.21) was significantly increased than pretest score (M = 32.13, SD = 3.99), t [46] = 24.1, p =< .001), as Confidence skills in general practice showed lack of confidence skill score (M = 29.87, SD = 7.38) after intervention program (M = 24.81, SD = 6.27), t [46] = 4.34, p = .000). Confidence skills score in ventilator practice improved as showed by pre- test median score (Median = 28.00, IQR = 6.00), compared with post-test median score (M=29.90, IQR = 2.00), Z =-2.52, p=0.012 though p-value not significant. However, the post-test barriers median score significantly higher (Median=59.19) than the pre-test score (Median=57.34). CONCLUSION: The nurses’ knowledge and confidence of KC improved after the intervention, suggesting a need for continuing education. Focused intervention can lead to positive changes in barriers and practice in supporting mothers to undertake kangaroo care in neonatal units.
GİRİŞ: Kangroo Care (KC) yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yenidoğan bakımı için köklü bir uygulanabilir uygulamadır. Her ne kadar K.C 30 yıl boyunca diğer ülkelerde rutin olarak uygulansada Malezya’da yeni bir oluşumdur. Araştırmalar hemşirelerin kanıta dayalı eğitime ihtiyaç duyduğunu ve bu uygulama ile anneleri destekleyebileceğini göstermiştir. Bu nedenle K.C hakkında bilgi ve güveni hemşirelerde arttırmak esastır. Donabedian Bakım Kalitesi Modeli çerçeve olarak kullanılmıştır. AMAÇ: Amaç, yenidoğan hemşiresinin Kangroo Care Personel Avukat Programı (SApKC) içinde K.C kullanarak bilgi ve güvenini değerlendirmektir. YÖNTEM: Bir test-son test grubuna yarı deneysel nicel çalışmayla, bir ana yenidoğan bakım ünitesinde hastane eğitimi yapıldı. Değiştirilen K.C Anketi uygulandığında kanıta dayalı uygulamalar hakkında bir kursa katılan kişilerin %47’sinde pratikte becerilerini ve yeteneklerini geliştirilmesine odaklanılmıştır. SApKC yenidoğan hemşiresinin bilgisinin etkisini daha da keşfetmek için yapılandırılmış bir öğretim programı olarak tasarlanmıştır. Merkezi eğilim ölçüleri, dağılım eşleştirilmiş t-testleri ve Wilcoxan işaret sıraları testi 86 anket üzerinde yapılmıştır. Var olan veriler SPSSV 21.0 kullanılarak analiz edildi. SONUÇLAR: Hemşirelerin özellikleri değişkendi. Ortalama; son test bilgi puanı (M=46.81,SD=3.21), ön test puanından (M=32.13,SD=3.99), t [46] = 24.1, p =< .001), anlamlı olarak arttı, genel pratikte güven becerileri eksikliği gösteren güven beceri puanı (M=29.87,SD=7.38), müdahale programı sonrası güven beceri puanı (M=24.81,SD=6.27), (t [46] = 4.34, p = .000). Ventilasyon uygulamasında güven becerileri puanı, önceki ortanca puan (M=29.90,IQR=2.00), Z=2.52, p=0.012 p-değeri anlamlı değil. Ancak test sonrası engelleri,ortanca puan test öncesi puandan (Median=59.19) anlamlı olarak yüksek. (Median=57.34) SONUÇ: Hemşirelerin eğitimlerden sonra K.C’e bilgi ve güvenleri arttı. Sürekli eğitim için bir ihtiyaç önerisi oldu. Yenidoğan ünitelerinde odaklanmış müdahale ile Kangroo Care üstlenmeleri, annelerin desteklenmesi ve uygulamada ki engellerin kaldırılmasına yönelik olumlu değişiklikler oldu.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Samsudin, S. , Abdullah K. , Lei, C. , Kamar, A. (2019). Evaluation of an educational program to increase neonatal nurses’ knowledge and confidence to support kangaroo care within a neonatal units in Malaysia / Yenidoğan hemşirelerinin bakımı destekleme bilgisini ve güvenini arttırmak için Malezya’da ki yenidoğan birimlerinde kangaroo care desteğiyle bir eğitim programının değerlendirilmesi. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.