Trombosit parametreleri pelvik inflamatuar hastalıkta belirteç olarak kullanılabilir mi? / Can platelet parameters be used as the indicator in pelvic inflammatory diseases?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Maltepe Tıp Dergisi

Access Rights

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Amaç: Çalışmamızın amacı, bizim kliniğimizde tedavi edilmiş, tubaovarian abseli (TOA) , piyosalpenksli ve komplike olmayan pelvik inflamatuar hastalıklı (PİD) olguların platelet parametreleri açısından karşılaştırılmasıdır. Metod: Bu çalışmaya, Ocak 2011 ile Aralık 2016 tarihleri arasında bizim jinekoloji kliniğinde yatarak tedavi gören pelvik inflamatuar hastalıkla (PİD) uyumlu 104 hasta dâhil edildi. TOA’lı 31, piyosalpenksli 25 ve kontrol grubu olarak komplike olmamış 49 PİD olgusu retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda her üç gruptaki olgular yaş, gravida, parite, başvuru şikayetleri, rahim içi araç (RİA) kullanım oranı, ultrason bulguları, operasyon bulguları, lökosit sayımı, trombosit sayımı, MPV (Mean Platelet Volume), PDW (Platelet Distribution Width) ve PCT (Platelet Crit) değerleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Her üç grup arasında yaş ve obstetrik öyküleri bakımından istatistiksel fark saptanmadı. RİA kullanımı TOA’ lı hasta grubunda diğer iki gruba göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Lökosit sayısı ve CRP düzeyleri TOA’ lı grupta diğer iki gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu. CA125 düzeyleri komplike olmayan PİD grubunda TOA ve piyosalpenks grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Trombosit sayısı TOA’lı grupta komplike olmayan PİD grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. MPV, PCT, PDW değerleri açısından her üç grupta istatistiksel fark saptanmadı. TOA’ lı ve piyosalpenksli hastaların hastanede kalış süreleri komplike olmayan PİD grubuna göre daha uzun olarak bulundu. Sonuç: PİD’ li hastalarda lökositoz ve trombositoz TOA’ ya ilerlemede bir belirteç olarak kullanılabilir.
Aim: The objective of our study is to compare platelet parameters in tubo-ovarian abscess (TOA), pyosalpinx, and uncomplicated pelvic inflammatory disease (PID) cases treated in our clinic. Methods: Total 104 patients of PID who were hospitalized in our gynecology clinic between January 2011 and December 2016, were included in this study. 31 patients with TOA, 25 patients with pyosalpinx, and as control group, 49 uncomplicated PID cases were evaluated retrospectively. Groups were compared in terms of age, gravidity, parity, complaints, intrauterine device (IUD) usage, ultrasound findings, operative findings, leukocyte count, platelet count, MPV (Mean Platelet Volume), PDW (Platelet Distribution Width), and PCT (Platelet Crit) values. Results: There was no statistically significant difference in age and obstetric history between the three groups. The use of IUD was significantly higher in the TOA group compared to the other two groups. The Ca125 levels were significantly lower in the uncomplicated PID group than in the TOA and the pyosalpinx group. The platelet count was significantly higher in the TOA group than in the uncomplicated PID group. Comparing the MPV, PCT, and PDW values, there was no statistically significant difference between the three groups in terms of hospitalization period. Patients with TOA and pyosalpinx were observed to have longer hospitalization times than uncomplicated PID group. Conclusion: In patients with PID, leukocytosis and thrombocytosis can be an indicator of progression to TOA.

Description

Keywords

Pelvik inflamatuar hastalık, piyosalpenks, tubaovarian abse, trombosit, Pelvic inflammatory disease, tubo-ovarian abscess, piyosalpinx, thrombocyte

Journal or Series

Maltepe Tıp Dergisi

WoS Q Value

Scopus Q Value

Volume

9

Issue

2

Citation

Kısa Karakaya, B., Çelik Kansu, H., Keçecioğlu, M. ve Evliyaoğlu, Ö. (2017). Trombosit parametreleri pelvik inflamatuar hastalıkta belirteç olarak kullanılabilir mi? / Can platelet parameters be used as the indicator in pelvic inflammatory diseases?. Maltepe Tıp Dergisi. 9(2), s. 18-20.