Bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün yas süreciyle ilişkisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2021

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmada, en az 6 en çok 24 ay içerisinde bir yakınını kaybetmiş yetişkin kişilerde yas düzeylerinin, bilişsel duygu düzenleme ve belirsizliğe tahammülsüzlük ile ilişkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda, kişilerin çeşitli demografik özelliklerinin yas düzeylerinin farklılaştırıp farklılaştırmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi; 18-65 yaş arası, bir yakınını vefat nedeniyle kaybetmiş ve kayıptan günümüze kadar en az 6, en çok 24 ay geçmiş 304 yetişkin katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada; Demografik Bilgi Formu, Yas Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri Ölçeği ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği uygulanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda; iki grup karşılaştırmaları için Bağımsız t testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmanın temel değişkenlerinin birbiriyle ilişkisi Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bilişsel Duygu Düzenleme ve Belirsizliğe Tahammülsüzlüğün birlikte Yas düzeyi üzerindeki yordayıcı etkisine bakmak için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; bilişsel, fiziksel ve davranışsal yas düzeyinin cinsiyete, yakınlık durumuna, görüşme sıklığına, psikiyatrik destek alma durumuna, başka bir kayıp yaşama ve ani bir kayıp yaşama durumuna göre farklılaştığı ancak ekonomik düzey, eğitim durumu ve vefat nedenine göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Duygusal yas düzeyinin ise; yakınlık durumuna, vefat nedenine, görüşme sıklığına, psikiyatrik destek alma durumuna, başka bir kayıp yaşama ve ani bir kayıp yaşama durumuna göre farklılaştığı ancak ekonomik düzey ve eğitim durumuna göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Yas ile duygusal yakınlık ve sosyal destek arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır ve yas ile yaş ve kayıp süresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Araştırmada son olarak; yas ile bilişsel duygu düzenleme ve belirsizliğe tahammülsüzlük arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonuçları ilgili çalışmalarla birlikte ele alınmıştır ve araştırmanın sınırlılıklarıyla birlikte gelecekteki çalışmalara yarar sağlayacak önerilerde bulunulmuştur.
This study aimed to examine the relationship between grief levels, cognitive emotion regulation, and intolerance to uncertainty in adults who lost a loved one in at least six and at most 24 months. At the same time, it was examined whether various demographic characteristics of individuals differed in their grief levels. The research sample consists of 304 adult participants between the ages of 18-65 who lost a relative due to death, and at least 6 and at most 24 months have passed since the loss. In the research, Demographic Information Form, Grief Scale, Cognitive Emotion Regulation Strategies Scale, and Uncertainty Intolerance Scale were applied. In comparisons between groups; Independent t-test was used for two-group comparisons, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for more than two-group comparisons. The relationship between the main variables of the study was examined by Pearson correlation analysis. Multiple regression analysis was conducted to look at the predictive effect of Cognitive Emotion Regulation and Uncertainty Intolerance together on the level of grief. As a result of the study; It was determined that cognitive, physical, and behavioral grief levels differed according to gender, intimacy, frequency of contact, psychiatric support, experiencing another loss, or experiencing a sudden loss, but did not differ according to economic level, educational status, and cause of death. Emotional grief level; It was determined that it varied according to the status of closeness, cause of death, frequency of contact, receiving psychiatric support, experiencing another loss, or experiencing a sudden loss, but not according to economic level and educational status. A positive relationship was found between grief and emotional intimacy and social support, and no significant relationship was found between grief and age and duration of loss. Finally, in the research; It was determined that cognitive emotion regulation and intolerance to uncertainty scores together predicted the level of grief at a significant level. The research results were discussed together with the related studies, and suggestions were made that would benefit future studies and the limitations of the research.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yas, Bilişsel duygu düzenleme, Belirsizliğe tahammülsüzlük, Grief, Cognitive emotion regulation, Intolerance of uncertainty

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şan, R. (2021). Bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün yas süreciyle ilişkisi / Cognitive emotion regulation strategies and the relationship of intolerance for uncertainty to the morning process (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.