Hegel'de "Sanat'ın sonu" ne anlama gelir ?

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 United States

Bu makalede Hegel’e atfedilen “sanatın sonu” sözünün ne anlama geldiği estetik ve sanat felsefesinin gelişimi izlenerek aydınlatılmaya çalışılır. “Sanatın sonu” sözü sanatın hakikatle olan ilişkisi göz önüne alınarak açıklanır. Hegel’de sanat, din ve felsefe gibi akılsal bir değere sahiptir. Böylece Hegel sanatı, tekrar hakikatle ilişki içine sokar. Hegel için sanat, mutlağı din ve felsefeye göre daha eksik ifade ediyor olsa da “sanatın sonu” sözü, sanatın daha fazla varolmaya devam edemeyeceği anlamına gelmez. Sanat değişik tarzlarla varlığını sürdürmeye devam edecektir.

Sanat, estetik, güzellik, hakikat, son, yargı

Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

Bal, M. (2007). Hegel'de "Sanat'ın sonu" ne anlama gelir ? / Concerning Hegel, what does “End of art” mean?. Maltepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. 1(1), s. 17-26.