CC0 1.0 Universal

Bu çalışma “Benim rolüm insanlara hissettiklerinden çok daha özgür olduklarını göstermek” diyen Foucault’nun iktidar ve özgürlük ve kavramı üzerinde eleştirel bir tartışma yapmayı amaçlamaktadır. Michel Foucault’da “İktidar ve Özgürlük” kavramları seçilen üç makale çerçevesinde ele alınacaktır. Orhan Tekelioğlu, Cem Deveci ve Tina Besley’e ait olan bu makalelerin ortak noktası, Michel Foucault’un terminolojisini kullanarak iktidar ve özgürlük kavramları üzerine yazmayı tercih etmiş olmalarıdır. Çalışmada öncelikle her yazarın görüşleri kısaca özetlenecek ve ardından tümü için eleştirel bir değerlendirme yapılacaktır. Özellikle Foucault’un kendilik teknolojileri, etik ve özgürlük kavramları ele alınacaktır.
This work aims to make a critical discussion on Foucault's concept of power and freedom, saying “My role is to show people that they are much more free than they feel”. Michel Foucault's concept of Power and Freedom will be discussed within the framework of three selected articles. The common point of these articles, which belong to Orhan Tekelioglu, Cem Deveci and Tina Besley, is that they chose to write on the concepts of power and freedom by using the terminology of Michel Foucault. In the study, the opinions of each author will be briefly summarized and then a critical evaluation will be made for all. In particular, Foucault's self-technologies, ethics and freedom concepts will be discussed.

Michel Foucault, söylem, özgürlük, etik, kendilik teknolojileri, iktidar, Michel Foucault, discourse, freedom, ethics, power, self-technologies

Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi

Ateşoğlu, N . (2019). Michel Foucault’da iktidar ve özgürlük kavramlarının Orhan Tekelioğlu, Cem Deveci ve Tina Besley’in çalışmaları bağlamında değerlendirilmesi / Evaluation of power and freedom concepts in Michel Foucault within the context of Orhan Tekelioğlu, Cem Deveci, and Tina Besley. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 5 (2), 220-237. http://dergipark.org.tr/iled/issue/43342/527460