Ofis çalışanlarında esnek çalışma uygulamalarının x ve y kuşağı çalışanlarının performansına etkisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Esneklik, işgücü ve emek kavramlarının ortaya çıkması ile birlikte var olmuş bir kavramdır. İnsanın ilk çağlardan bu yana üretim ve tüketim faaliyetleri birbirine paralel ilerlemiştir. Bu bağlamda esneklik, Sanayi Devrimi ile birlikte üretim ve tüketim davranışlarında meydana gelen değişikliklerden etkilenerek ön plana çıkmıştır. Dijital dönüşümün hızlandığı günümüzde ise esneklik, üretim ve lojistikte adeta bir gereklilik haline gelmiş, buna bağlı olarak da çalışma şekillerinin esnekliği önemli bir hal almıştır. Esnek çalışma kavramı organizasyon odaklı bir sistem olarak ortaya çıkmışsa da günümüzde ofis çalışanlarının özel ve iş yaşamlarını dengelemek için kullanılan bir araç haline gelmiştir. Esnek çalışma sistemlerini hayata geçiren organizasyonlar bunu performans artırıcı bir unsur olarak görmektedir. Çalışma kavramının esnek olması bu yönüyle hem organizasyonlar, hem de çalışanlar için bir gereklilik olmanın yanı sıra fayda da sağlayan bir olgu haline gelmiştir. Bu çalışmada esnek çalışma modellerinin ofis çalışanlarının performansını nasıl etkilediği incelenmiştir. Ortaya çıkan performans değişiminin başta yaş grubu, diğer bir ifadeyle X ve Y kuşağı olmak üzere çeşitli demografik değişkenlere göre nasıl farklılık gösterdiğini tespit etmek amaçlanmıştır. Kuşaklar arası çalışmaların özellikle iş yaşamı beklentilerine yönelik tespitler üzerine kurgulanması bağlamında esnek çalışmanın X ve Y kuşaklarının performansında bir fark yaratıp yaratmadığını belirlemek literatüre zenginlik katacaktır. Çalışmaya dâhil edilen ofis çalışanları dayanıklı tüketim maddeleri üreten bir işletmenin ofis çalışanlarıdır.
Flexibility is a concept that has existed with the emergence of the concepts of labour. Production and consumption activities of human beings have been parallel to each other since the early ages. In this context, flexibility came to the fore by being affected by the changes in production and consumption behaviours along with the industrial revolution. In today's world, where digital transformation is accelerating, flexibility has become an imperative in production and logistics, and accordingly, the flexibility of working styles has become an important one. Although the concept of flexible working has emerged as an organization-oriented system, it has become a tool used today to balance the private and business lives of office workers. Organizations that implement flexible working systems see this as a performance enhancing factor. The flexibility of working concept has become a necessity and benefit for both organizations and employees. This study examines how flexible working models affect the performance of office workers. It was aimed to determine how performance differs according to various variables, especially the age group, Generations X and Y in other words. It will enrich intergenerational studies literature which focuses on to determine business life expectations by examining whether flexible working makes a difference in the performance of Generations X and Y. The office workers involved in the study are the office workers of an organisation, which produces consumer durable goods.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Esnek çalışma, Performans yönetimi, X kuşağı, Y kuşağı, Flexible working, Performance management, Generation X, Generation Y

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Saraçoğlu, S. (2021). Ofis çalışanlarında esnek çalıma uygulamalarının x ve y kuşağı çalışanların performansına etkisi / The impact of flexible working practices of office workers on the performance of x and y generation (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.