Müzik öğretmenliği lisans programında yer alan ''eşlik (korepetisyon)'' dersinin öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2005

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Marmara Üniversitesi

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırma, 1998 yılından itibaren uygulanmakta olan, YÖK / Dünya Bankasıişbirliğiyle hazırlanmış ?Eğitim Fakülteleri Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları;Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Lisans Programı? içerisinde yeralan ?Eşlik (Korrepetisyon)? dersinin öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusundadeğerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Bir müzik öğretmeni için, dersin verimini önemli ölçüde arttırdığı düşünülenokul şarkılarına eşlik edebilme becerisinin kazanılmasının asıl hedef olduğu eşlik dersi;ders ile ilgili çeşitli değişkenler açısından var olan durumun ortaya konması ve dersinamaç, içerik, işleyiş, programdaki yeri ve süresi ve diğer derslerle bağlantısı yönleriyleele alınarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda ideal bir eşlik dersi ileuygulanmakta olan eşlik dersi karşılaştırılarak ortaya konmuş, dersin eksik ve aksayanyönlerinin giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.Araştırma Türkiye'deki tüm eğitim fakültelerini kapsamaktadır. Örneklemolarak üç eğitim fakültesi alınmıştır. Öğretim elemanlarının, bir kısmı ile birebirgörüşme yapılarak, bir kısmı ile anket aracılığıyla görüşleri alınmış, bu görüşlerdoğrultusunda oluşturulan, öğrenci görüşlerinin alınmasına yönelik anket aracılığı ile deöğrenci görüşleri toplanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler, istatistik işlemleretabi tutulmuştur.Araştırma sonuçlarına göre; dersin, ideal bir eşlik dersi niteliğinde olmadığıortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, ders süresinin uzatılarak, teorik olarak işlenen kısmıntoplu, uygulamaya yönelik olan kısmının bireysel olarak işlenmesi gerektiği görüşündebirleşilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin bu ders için gerekli olan donanıma sahip olmadandersi alabiliyor olmaları sebebiyle, müzik öğretmenliği lisans programında yer alan tümdersler arasındaki koordinasyonun gözden geçirilmesine ve eşlik dersinin diğer derslerile bağlantısına dikkat çekilerek, piyano, müzik teorisi ve ilgili bazı derslerin devamıniteliğinde olmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
This research has been prepared for evaluation of Educational Faculties?Teacher Training Programs - Fine Art Education Music Department?s?Correpetition? subject, in context of student and teacher opinions.Correpetition subject which provides the ability of accompanying to schoolsongs and increases the fertility of the subject with this has been evaluated in pointof view relationship between changeable, purpose, content, process, in place of theprogram and its time, connection with other subjects.The ideal source groups of this research are all Educational Faculties? FineArt Education-Music Departments in Türkiye. Ideas of educators have beentaken by interview and taking poll methods and according to this data; a new pollhas been formed and used for taking students ideas. Findings that are about thepoll have been calculated by statistic methods.Findings of the research have proved that students don?t have enoughconfidence about main purposes of correpetition subject. At the end of theresearch, extension of program?s time, ideal descriptions of solo and group studiesand need of choosing correpetition subject as an optional subject have beenexplained by students and educators. Some of suggestions about connectingbetween present subjects and contents of correpetition programs have beenpresented to all music educators.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aydın, O. (2005). Müzik öğretmenliği lisans programında yer alan ''eşlik (korepetisyon)'' dersinin öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi / The evaluation of correpetition course in teacher training programs through stedebts` and teachers` opinions. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Ensititüsü, İstanbul.