Determination of constipation in nursing students and factors affecting

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

OBJECTIVE: The aim of this study is to determine the constipation problems of nursing students and the variables that affect it. METHOD: The research was conducted on the first, second, third and fourth year students of Batman University School of Nursing in 2018- 2019 Fall Semester. The sample of the study consisted of 218 nursing students who accepted to participate voluntarily. In the collection of data, “Student Information Form” and “Constipation Severity Scale (CSS)” were used. In order to conduct the study, the necessary legal permits were obtained from the author who conducted the validity and reliability study of CSS, Local Ethics Committee, the institution where the study was conducted and from the students. Students were informed about that all of the data will be used for scientific study and that the answers will not affect the course grades in any way. In the evaluation of the data, Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 20.0 software was used and descriptive statistics, Independent t-test, ANOVA test, and Pearson Correlation analysis were used. RESULTS: The average age of the students included in the study was 21,14 ± 2,34 (17-39 years), 55,5% of the students were female, 33% were in their senior year, 55% were living at home with their parents, 85,6% were not smoking, 93,6% had no chronic disease and 76,6% were doing regular exercise. 56,9% of the students were eating three times a day, 38,5% two times a day, 67,9% of the students were occasionally consuming pulpy/fibrous foods, the daily average of consumed water among students was 7.69 ± 4.16 cups and coffee was 3.83 ± 2.44 cups. The mean total CSS score of the students was 27,83±7,85 and the mean score of the sub-scales was calculated as Intestinal Obstruction 12,53±3,48, Lazy bowels 11,56±3,84 and the Pain 2,29±2,62. It was determined that there were differences between gender, exercise status, consumption of pulpy/fibrous foods and daily tea/coffee consumption quantity variables and the mean score of CSS. CONCLUSION: It was observed that there were constipation problems in nursing students and this problem was more experienced by students who were not doing exercise, consuming less pulpy/fibrous foods and who were female.
AMAÇ: Bu araştırmada amaç, hemşirelik bölümü öğrencilerinin konstipasyon sorunlarını ve bunu etkileyen değişkenleri belirlemektir. YÖNTEM: Araştırma, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı Güz Yarıyılında Batman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini araştırmaya gönüllü katılmayı kabul eden 218 hemşirelik bölümü öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında “Öğrenci Tanıtım Formu” ve “Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği (KCÖ)” kullanıldı. Araştırmanın yürütülmesi için KCÖ’nün Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapan yazardan, Yerel Etik Kurulu’ndan, araştırmanın yapıldığı kurumdan ve öğrencilerden gerekli yasal izinler alındı. Öğrencilere; verilerin tümünün bilimsel çalışma için kullanılacağı anlatılıp, yanıtların hiçbir şekilde ders notlarını etkilemeyeceği açıklandı. Anket formları öğrencilere dağıtılarak, yanıtlamalarını bitiren öğrencilerden formlar geri toplanıp, değerlendirmeye alındı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde Statistical Package For Social Science (SPSS) 20.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız T testi, ANOVA testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanıldı. BULGULAR: Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yaş ortalamaları 21,14±2,34 (yaş aralığı 17-39) yıl olup, %55,5’inin kız olduğu, %33’ünün dördüncü sınıfta öğrenim gördüğü, %55’inin ailesiyle birlikte evde kaldığı, %85,8’inin sigara kullanmadığı, %93,6’sının kronik bir hastalığı olmadığı, %76,6’sının düzenli egzersiz yaptığı belirlendi. Öğrencilerin %56,9’unun günde üç ana öğün, %38,5’inin iki ara öğün yemek yediği, %67,9’unun ara sıra posalı/lifli gıdaları tükettiği, günlük ortalama 7,69±4,16 bardak su, 3,83±2,44 bardak çay/kahve tükettiği saptandı. Öğrencilerin KCÖ toplam puan ortalaması 27,83±7,85 olup, alt boyutları puan ortalamalarının ise Dışkı Tıkanıklığı 12,53±3,48, Kalın Bağırsak Tembelliği 11,56±3,84, Ağrı 2,29±2,62 olarak hesaplandı. Öğrencilerin cinsiyeti, egzersiz yapma durumu, posalı/lifli gıdaları tüketme durumu ve günlük içtiği çay/kahve miktarı değişkenleri ile KCÖ toplam puan ortalaması arasında istatistiksel anlamlılık taşıyan farkların olduğu belirlendi. SONUÇ: Hemşirelik öğrencilerinde konstipasyon sorununun olduğu ve bu sorunun egzersiz yapmayan, posalı/lifli gıdaları az tüketen ve kız öğrencilerde daha fazla yaşandığı görüldü.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Constipation, Health status, Nursing students, Konstipasyon, Sağlık durumu, Hemşirelik öğrencileri

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çiçek, E. , Aslan, S. , Yılmaz, D. (2019). Determination of constipation in nursing students and factors affecting / Hemşirelık bölümü öğrencilerinin konstipasyon durumları ve bunu etkileyen değişkenlerin belirlenmesi. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.