Hemşirelikte yeni bir sorumluluk alanı: tamamlayıcı terapi

Günümüzde birçok sağlıklı/hasta birey, sağlığı geliştirmek, hastalıkları önlemek, hastalık durumlarında bakım ve tedaviyi desteklemek amacı ile tamamlayıcı terapileri kullanmaktadır. Toplumu oluşturan bireylerin tamamlayıcı terapilere yönelik ilgisindeki artış sonucu, hizmet amacı toplumun sağlık gereksinimlerini karşılamak olan sağlık bakım profesyonellerinin ve sağlık ekibi üyesi olarak hemşirelerin, tamamlayıcı terapilerde rol alması bir zorunluluk haline gelmiştir. Dolayısı ile tamamlayıcı terapilerin, kuramsal bilgiye ve bilimsel sorun çözme becerisine sahip, profesyonel hemşirelerin bağımsız hemşirelik rolleri kapsamında olduğu düşünülebilir. Bu nedenlerle tamamlayıcı terapiler ve kullanımına ilişkin bilgiler, hemşirelik müfredatına konmalı, ayrıca hizmet içi eğitim programları kapsamında, tamamlayıcı terapiler konusunda hemşirelerin bilgi birikimleri güncellenmelidir.
Today, many healthy individuals and patients use complementary therapies to improve health, to prevent diseases or to support medical care and treatment in the presence of medical conditions. As a result of the increased interest of the people in complementary therapies, nurses, as healthcare professionals and members of healthcare teams who are to meet healthcare demands of the society, are now inevitably required be involved in provision of complementary therapies. Complementary therapies, therefore, may be regarded as one of the roles of professional nurses with academic background and scientific problem-solving skills, within the context of independent nursing concept. For these reasons, information on complementary therapies and their areas of use should be included in nursing curriculums and nurses should be updated on these therapies through in-service trainings.

Tamamlayıcı terapi, Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Rol ve sorumluluk, Complementary terapy, Nursing, Nursing care, Role and responsibility

Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi

Turan, N., Öztürk, A. ve Kaya, N. (2010). Hemşirelikte yeni bir sorumluluk alanı: tamamlayıcı terapi / A new responsibility in nursing: complementary therapy. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi. 3(1), s. 103-108.