Klinik sosyal hizmetin bağımlılık tedavisindeki rolü YEDAM modeli

dc.authorid0000-0002-8296-0384
dc.authorid0009-0008-2877-6296
dc.contributor.authorKurt Kavraz, Hilal
dc.contributor.authorEr, Seda Nur
dc.date.accessioned2025-01-03T12:41:57Z
dc.date.available2025-01-03T12:41:57Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü
dc.description.abstractÇalışmanın amacı Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) modelindeki sosyal hizmet müdahale yöntemlerinin klinik sosyal hizmet perspektifinden açıklanması, klinik alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının rol ve sorumluluklarının incelenmesidir. 2015 yılında faaliyete başlayan YEDAM; alkol, madde, tütün, kumar ve internet olmak üzere 5 bağımlılık alanında klinik müdahale hizmeti vermektedir. YEDAM Modelinde sosyal hizmet uzmanları, klinik sosyal hizmet alanında uygulamalar yürütmektedir. Klinik sosyal hizmet, bireylerin yaşadığı biyo-psiko-sosyal sorunların ve iyilik halini etkileyen işlevsizliğin tedavisi ve önlenmesi amacıyla sosyal hizmet müdahale yöntemlerinin uygulanmasıdır. Klinik sosyal hizmet uygulaması; psiko-sosyal gelişim, duygu-davranış yönetimi, psikopatolojik örüntüler, stres kaynakları, kişilerarası ilişkiler, çevre gibi bireyi etkileyen süreçlerin bütüncül olarak alınması şekildedir. Bağımlılık tedavisinde yer alan sosyal hizmet uzmanlarının önemli rol ve sorumlulukları bulunmaktadır. Uzmanlar YEDAM modelinde; danışman/klinisyen, vaka yöneticisi, savunucu, aracı/bağlantı kurucu, değişim ajanı, meslek elemanı, eğitici, iş yükü yöneticisi rollerini aktif kullanmakta, kurum politikasının ve modelin koordinasyonu amacıyla süpervizör ve yönetici rollerini sürdürebilmektedirler. Uzmanlar, bireylere yönelik psiko-sosyal değerlendirmeler yapmakta ve mikro-mezzo-makro boyutuyla müdahaleler uygulamaktadır. Bağımlılık, bireylerin bedensel-ruhsal sağlıklarının yanında sosyal işlevselliklerini de etkilediğinden, detoksifikasyon sonrasında sosyal rehabilitasyon faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi önemlidir. Faaliyetler; bireyleri fiziksel-ruhsal-sosyal-mesleki-eğitsel anlamda destekleyerek alkol-madde olmadan yaşamlarını sürdürebilme becerisi kazandırabilme, sosyal uyumlarını sağlayabilme, aile ilişkilerinin yeniden tahsisi gibi programlardan oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar rehabilitasyon faaliyetleri ile yürütülen tedavilerde remisyon oranının arttığını göstermiştir.
dc.identifier.citationKurt Kavraz, H. ve Er, S. N. (2024). Klinik sosyal hizmetin bağımlılık tedavisindeki rolü YEDAM modeli, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.81-82.
dc.identifier.endpage82
dc.identifier.isbn978-605-2124-71-0
dc.identifier.startpage81
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13202
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartof26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKlinik Sosyal Hizmet
dc.subjectBağımlılık Tedavisi
dc.subjectYEDAM
dc.subjectSosyal Rehabilitasyon
dc.titleKlinik sosyal hizmetin bağımlılık tedavisindeki rolü YEDAM modeli
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Hilal Kurt Kavraz_Seda Nur Er.pdf
Boyut:
1.29 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: