Üniversite öğrencilerinin yeme davranışlarıyla ilişkili faktörlerin incelenmesi: ebeveyn tutumları ve duygu düzenlemenin rolü

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Yeme örüntülerindeki problemler kişilerin, özellikle de kadınların davranış ve algılarını etkilemekte, dolayısıyla da fiziksel ve ruhsal sağlığını riske atmaktadır (Neumark-Sztainer, Wall, Larson, Eisenberg ve Loth, 2011). Bozuk yeme örüntülerinin gelişiminde ebeveyn çocuk ilişkisi (Salafia, Schaefer ve Haugen, 2014) ve olumsuz duyguyu düzenleme güçlüklerinin (Stice, 2002) araştırılması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, kadın üniversite öğrencilerinin duygusal iştah ve yeme davranışlarının, annelerinden algıladıkları ebeveyn tutumları ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin annelerine ait çeşitli demografik özelliklerin ve yeme davranışlarının da gençlerdeki yeme örüntüsü ile ilişkisi incelenerek, yeme örüntüsünün kuşaklar arası geçişine dair bir fikir edinilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda çalışma, katılmaya gönüllü olan, 18 ile 25 (Ort. = 20.32, SS = 1.57) yaş aralığında, 537 kadın üniversite öğrencisi ve yaşları 34 ile 65 (Ort. = 46.35, SS = 5.58) arasında değişen, 300 üniversite öğrencisinin annesi ile yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde, Demografik Bilgi Formu, Duygusal İştah Anketi ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği her iki katılımcı gruba uygulanırken; Ebeveyn Kabul-Ret/Kontrol Ölçeği Anne Formu ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği sadece üniversite öğrencilerine uygulanmıştır. Çalışma bulguları, özellikle beden kitle indeksinin, algılanan anne kontrolünün ve duygu düzenleme güçlüğünün, kadın üniversite öğrencisinin bozuk yeme davranışlarını yordadığını ortaya koymuştur. Ayrıca anneye ait duygusal iştah ve yeme davranışlarının, öğrencilerin duygu odaklı yeme örüntüsünde belirleyici olduğu görülmüştür. Bu bulgular, alanyazındaki araştırmalarla birlikte değerlendirilmiş, gelecek çalışmalar ve önleyici uygulamalar için önerilere yer verilmiştir.
The problems in eating patterns effect individuals, especially females’ behaviors and perceptions and jeopardize their physical and mental health (Neumark-Sztainer, Wall, Larson, Eisenberg and Loth, 2011). The role of parent-child relationship (Salafia, Schaefer and Haugen, 2014) and difficulties in regulating negative emotions (Stice, 2002) have gained attention in understanding problematic eating patterns. The purpose of this study was to investigate the role of perceived maternal attitudes and difficulties in emotional regulation on female university students’ emotional appetite and eating behaviors. In addition, the roles of maternal eating behaviors on youths’ eating behaviors was also examined in order to highlight the intergenerational transition of eating patterns. For these purposes, study was carried on 537 female university students aged between 18-25 (M = 20.32, SD = 1.57) and 300 mothers of female students aged between 34-65 (M = 46.35, SD = 5.58) who were voluntarily participated. In data collection, while Demographic Information Form, The Emotional Appetite Questionnaire and Three Factor Eating Questionnaire were administered to both participant groups, the Parental Acceptance Rejection/Control Questionnaire and Difficulties in Emotion Regulation Scale were used for only female university students. According to results, body mass index, perceived maternal control and emotional regulation difficulty had particularly predictive role of students’ eating behaviors. Furthermore, maternal emotional appetite and eating behaviors were the determinants of emotion-oriented eating patterns of university students. The findings were discussed in the light of relevant literature; clinical implications and suggestions for future research were also provided.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Algılanan ebeveyn babul-ret/kontrol, Duygu düzenleme güçlüğü, Duygusal iştah, Yeme davranışları, Perceived Parental acceptance-rejection/control, Emotional regulation difficulty, Emotional appetite, Eating behaviors

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Solak Uyar, B., (2019). Üniversite öğrencilerinin yeme davranışlarıyla ilişkili faktörlerin incelenmesi: ebeveyn tutumları ve duygu düzenlemenin rolü / Examining the factors related to eating behaviors among university students: the role of parental attitudes and emotional regulation (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.