İNŞAAT PROJELERİ ÇERÇEVESİNDE TAŞINMAZDA (ARAZİDE) MEVCUT İPOTEKLERİN KAT İRTİFAKINA / KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ SONRASI HÜKÜM VE SONUÇLARININ TÜKETİCİ HUKUKU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Günümüzde konut ve işyerine yönelik sat-yap muadili yapılan ön ödemeli konut satışları yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu şekilde yapılan projelerde yüklenicilerin ilk aşamada oldukça yüksek miktarlarda kredi kullandığı, bu krediler çerçevesinde projenin gerçekleştirildiği taşınmaz üzerinde banka lehine ipotek tesis edildiği görülmektedir. Taşınmaz üzerinde projenin ilerleyen aşamalarında kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulması halinde, uygulamada mevcut ipotek kurulduğu miktar üzerinden, kat mülkiyeti kütüğünde açılan bağımsız bölüm sayfalarına taşınmaktadır. Tüketicilerin çoğu projelerden bağımsız bölüm satın aldıklarında, bağımsız bölümlerinin değerlerinden çok fazla, neredeyse projenin tamamının değerine yakın bir miktarla yüklü olarak mülkiyeti kazanmakta; bu durumun ya farkına varmamakta ya da farkına varsalar bile sorun olmayacağını düşünmektedirler. İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla satış yapılması ihtimalinde tüketiciler durumdan haberdar olup, satın aldıkları bağımsız bölümün satışına katlanmak zorunda kalmaktadırlar. Bu uygulama Türk Medeni Kanun madde 889’a aykırıdır. Uygulamada tapu uygulaması nedeniyle ortaya çıkan bu kanuna aykırı durumun düzeltilmesi zorunludur. Bunun için yapılması gereken ise, TMK m.889 hükmünün uygulanması ve mevcut ipotek miktarının bağımsız bölümlerinin değerleriyle orantılı olarak tapu kayıtlarına taşınmasıdır. Tapu müdürlükleri tarafından görevleri gereği ipotek miktarının dağıtımının yapılması zorunluyken, yapılmaması sonucu hem tüketiciler hem de diğer alıcılar zarara uğramaktadır.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi