Giriş: En sık görülen karaciğer kanser türü hepatoselüler karsinomdur. Erkeklerde en yaygın beşinci kanserdir, kanserle ilişkili ölümlerde üçüncü nedendir. Metoklopramid, kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusma için kullanılan bir ilaçtır. Metoklopramid, dopamin D2 antagonisti ve serotonin 5-HT4 agonisti ve 5-HT3 reseptörlerinin zayıf inhibitörü olarak etki etmektedir. Bu çalışmada, HepG2 hücrelerinde metoklopramidin proliferasyon üzerindeki etkisi araştırıldı. Materyaller ve Metodlar: HepG2 hücreleri 96 kuyucuklu plakalara ekildi. Hücreler metoklopramid dozlarıyla (25-0.17 ?M) 24 saat inkübe edildi İlaç, 2/7 oranında seyreltilerek uygulandı. XTT, hücrelerin viabilitesini belirlemek için kullanıldı. Deneyler en az üç kere gerçekleştirildi ve üç kez tekrarlandı. Sonuçlar: 24 saat boyunca çeşitli konsantrasyonlardaki metoklopramid inkübasyonu HepG2 hücrelerinde proliferasyonu arttırdı. Tartışma: Metoklopramidin, HepG2 hücrelerinde proliferasyonu arttırdığı görülmüştür. İlacın proliferasyona etkisine katkıda bulunan reseptörleri ve sinyal yollarını değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Hepatosellüler Kanser, Metoklopramid, Farmakoloji, Hepatocellular Carcinoma, Metoclopramide, Pharmacology

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

Tekin, S., Özünal, Z. G. ve Aktaş, R. G. (2019). Evaluation of the effect of metoclopramide on the proliferation of human hepatocellular carcinoma Hepg2 cells / Metoklopramidin insan hepatoselüler karsinom Hepg2 hücrelerinin proliferasyonu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 52-53.