Kültürel oluşumundan sinemadaki sunumuna cadı imgesi Türk sinemasındaki temsili / The witch image from its cultural formation to its presentation in cinema: representation in Turkish Cinema

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Cadılık, tarih boyunca gizemli ve korkutucu bir imge olarak varlığını sürdürmüş, toplumların bilinçaltında yer etmiş ve birçok kültürü farklı biçimlerde etkilemiştir. Doğaüstü güçlere olan inancın cadılıkla ilişkilendirilmesi, Ortaçağ’ın başlangıcıyla beraber yükselişe geçmiştir. Cadılık, özellikle ataerkil inançlara sahip toplumlarda genel olarak cezalandırılması gereken bir olgu olarak görülmüş ve şeytanlaştırılmıştır. Bu inançların dramatik yansımaları Ortaçağ Avrupası’ndaki cadı avları olmuştur. Bu çalışmada, cadılığın tarihsel ve kültürel kökleri ile Dünya ve Türk sinemasındaki temsillerinden yola çıkılarak, böyle bir temanın nasıl yeniden yorumlandığı ve şekillendirildiği üzerinde durulmuştur. Çalışma, tarihsel kaynakların incelenmesiyle cadılık inancının oluşumunun araştırılması ve ardından cadı karakter içeren seçilmiş filmlerin analizine dayanmaktadır. Cadı imgesi, tarihsel ve kültürel sınırları aşan evrensel bir olgu olarak, sinemada güçlü bir temsile sahiptir. Ancak her kültürde farklı şekillere bürünmüş ve temsil biçimleri değişiklik göstermiştir. Dolayısıyla her şekilde, toplumların bilinçaltındaki inançları yansıtan önemli bir araç olmuştur. Türk sinemasındaki yansımaları da bu doğrultuda değerlendirilmiştir.
Throughout history, witchcraft has existed as a mysterious and frightening image, has taken place in the subconscious of societies and has affected many cultures in different ways. The association of belief in supernatural powers with witchcraft began to rise with the beginning of the Middle Ages. Witchcraft was generally seen as a phenomenon to be punished and demonised, especially in societies with patriarchal beliefs. The dramatic reflections of these beliefs were the witch hunts in Medieval Europe. This study focuses on the historical and cultural roots of witchcraft and its representations in world and Turkish cinema, and how such a theme is reinterpreted and reshaped. The study is based on the investigation of the formation of the belief in witchcraft by examining historical sources and then analysing selected films with witch characters. The witch image has a strong representation in cinema as a universal phenomenon that transcends historical and cultural boundaries. However, it has taken on different forms in each culture and the forms of representation have varied. Therefore, in every way, it has been an important tool reflecting the beliefs in the subconscious of societies. Its reflections in Turkish cinema have been evaluated in this direction.

Açıklama

Tam Metin / Full Text

Anahtar Kelimeler

Cadı temsili, Cadı tarihi, Sinemada karakter temsili, HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Film, Witch representation, Witch history, Character representation in cinema, Movie

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Oktuay, D. (2024). Kültürel oluşumundan sinemadaki sunumuna cadı imgesi Türk sinemasındaki temsili / The witch image from its cultural formation to its presentation in cinema: representation in Turkish Cinema. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.