Televizyonun popüler kültürü oluşturma ve yayma etkisi / The effect of television in establishing the popular culture and making it prevalent

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2006

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmanın amacı, popüler kültür ve televizyon arasındaki yakın ilgiyiirdeleyerek, televizyonun kitlelere ulaşırken yayın mantığını genel olarak ele almakve popüler kültür ürünleri olarak nitelendirilen yarışma programlarına eleştirel birbakış getirmektir. "Biri Bizi Gözetliyor"un (BBG) bu tür programların ilki olduğuiçin örneklem olarak seçildiği bu çalışmada, yarışmaya katılan kişilerin özellikleriincelenerek popüler kültürün öğeleriyle ilişki kurmak ve bu ilişkiyi yorumlamakhedeflenmiştir. Bu tür programların ortak özelliklerini belirleyerek bu özelliklerinpopüler kültürü besleyip beslemediği ve popüler kültürü beslemesindeki süreciniaraştırılmak ve belirlenmek hedeflenmektedir.Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kitle iletişimi ve kitleiletişiminin toplum üzerindeki etkilerine dair kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur.İkinci bölümde ise, popüler kültür ve kitle kültürü kavramları irdelenmiş, bukavramların farklı ve benzer tarafları ele alınmıştır. Bu bölümün amacı kuramsal birçerçeve yaratarak, kavram kargaşasına neden olabilecek kavramlara açıklıkgetirmektir.Üçüncü bölümde ise popüler kültürün en merkezi araçlarından bir tanesi olantelevizyon, kültür ile olan ilişkisi, anlatım yapısı ve bazı program türleri ileirdelenmiştir. Kitlesel üretim tekniğine en uygun olan ve televizyonlar için düşükmaliyetli yarışma programları genel olarak yapısal biçimleriyle ve diğer eğlenceprogramları içerisindeki yeri açısından ele alınmıştır.Dördüncü bölümde ise uygulamadan örnekler irdelenmiştir. Yarışmaprogramlarının değişen formatı, katılım şartları popüler kültür ile ilişkilendirilerekele alınacaktır. Aynı zamanda bu tür programların ilki olması nedeniyle BBGprogram formatı ve katılımcıların özellikleriyle ele alınmıştır. Bu bölüm bir olayincelemesi olarak da düşünülebilir. Burada diğer yarışma programları, bu formungeliştirilmesine örnek olarak sunulacaktır. Bu bölümün amacı, yarışmaya katılankişilerin ortak özelliklerini saptamak ve bu ortak özelliklerin popüler kültür ileetkileşimini yorumlamaktır.
The aim of this dissertation is to investigate the close relationship betweenpopular culture and television while taking into consideration the broadcastingrationale of television in communicating mass massages and also to look at the "reality shows" from a critical point of view. Since "Biri Bizi Gözetliyor" is thefirst of such "reality shows" seen as a competition, it is investigated thoroughly bytaking into consideration the "contestants" and their personal characteristics inrelation to the elements of popular culture.There are four sections in this study. In the first section masscommunication and it's effects on society are discussed through a theoreticalframework.In the second section, the concepts of popular culture and mass culture areinvestigated through their common and distinctive characteristics. The aim of thissection is to create a theoretical framework for the following sections and also toavoid any misconceptions.In the third section, television is thoroughly analyzed as it is seen asthe central transmitter of popular culture and its elements. Therefore in thissection, television is analyzed in terms of its relationship with culture and avariety of types of programs.The fourth section can be considered as a case study. The realityshow "Biri Bizi Gözetliyor" is thoroughly analyzed including its updatedformat, and the characteristics of its contestants. The main aim of thissection is to find the common characteristics of contestants and to commenton these through the interaction of individuals and the popular culture.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Radyo-Televizyon, Radio and Television, İletişim Bilimleri, Communication Sciences

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ayaşlı, Z. (2006). Televizyonun popüler kültürü oluşturma ve yayma etkisi / The effect of television in establishing the popular culture and making it prevalent (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.