Anarchists, papers and beer: German immigrants in Milwaukee in the 19th century

One of the greatest transatlantic migrations of the 19th Century occurred between Europe and North America. Germans constituted at that time the largest ethnic group that immigrated in the U.S.A. In 1854 almost fifty percent of all European immigrants in the United States were German. Motivated by the economic disasters, social upheavals (food riots) and political unrests (1848 Revoluton), many German artisans, journeymen and intellectuals decided to emigrate to the newly developing country; U.S.A. They chose settlement areas with an expanding commercial and manufacturing economy such as Milwaukee. In 1860s, Germans constituted not only the largest ethnic group in Milwaukee, but also the most successful. Having the skills, knowledge and experiences gained during the Revolution of 1848, Germans had brought cultural and social capital to the U.S. Their skills, knowledge and experience combined with nationalistic ambitions to spread German culture in the ‘new land’ Germans were not only able to cope with the challenges of immigration but became also a powerful ethnic group through setting up successful businesses, occupying leading positions in politics and social organizations. The most important factor however for the German cultural hegemony that they gained for a period of time, was among others the German language press.
19. yüzyıldaki Atlantik ötesi göçlerin en büyüklerinden biri Avrupa ile Kuzey Amerika arasında olmuştur. Bu dönemde Amerika Birleşik Devletlerine göç eden en büyük etnik grup Almanlar olmuştur. 1854te, Birleşik Devletler ’deki bütün Avrupalı göçmenlerin yaklaşık yüzde ellisini Almanlar oluşturmaktadır. Almanya’daki ekonomik çöküşler, toplumsal patlamalar (açlık) ve siyasi çalkantılar (1848 Devrimi) nedeniyle birçok Alman, zanaatkar, kalfa, ve entelektüeller yeni gelişmekte bir ülke olan Amerika Birleşik devletlerine göç etmeye karar vermişlerdir. Bunlar Milwaukee gibi büyüyen bir ticaret ve imalat ekonomisi olan yerleşim alanlarını seçmişlerdir. 1860larda, Almanlar Milwaukee’de sadece en büyük etnik grubu değil aynı zamanda en başarılı grubu oluşturmuşlardır. Bilgi ve becerilerinin yanı sıra, 1848 Devrimi sürecinde edindikleri tecrübeleri ile Almanlar sahip oldukları kültürel ve sosyal sermayelerini Amerika’ya getirmişlerdir. Bilgi, beceri ve tecrübe ile birleşmiş, Alman kültürünü ‘yeni topraklarda’ yayma gibi milliyetçi ihtirasları sayesinde Almanlar sadece göçmen olmanın zorluklarını aşmakla kalmamış, başarılı işletmeler kurarak, politikada ve sosyal örgütlenmelerde leader pozisyonlara gelerek, güçlü bir etnik grup olmuşlardır. Ne var ki Almanların, bir dönem, Milwaukee de kültürel hegemonyalarını kurmalarının en önemli nedeni diğer faktörlerin yanı sıra Almanca çıkan gazeteler ve yazılar olmuştur.

German immigrants, Anarchists, 1848 Revolution, Milwaukee, America migration, workers’ unions, German newspapers, German artisans, Breweries, Alman göçmenler, anarşistler, 1848 Devrimi, Milwaukee, Amerika’ya göç, işçi sendikaları, Alman gazeteleri, Alman zanaatkârlar, Bira imalatı

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

1+2

Güney, Ü. (2012). Anarchists, papers and beer: German immigrants in Milwaukee in the 19th century / Anarşistler, gazeteler ve bira: 19. yüzyılda, Milwaukee'de Alman göçmenler. Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi, Maltepe Üniversitesi. (1+2), s. 76-99.