Monadoloji ve fenomenoloji çerçevesinde yeni bir seçenek olarak “Sözcükbilim”in olanağı

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018-11

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmamızın temel sorunsalı “sözcük” sözcüğünün genel yazın ve felsefe tarihi içinde “algılanma” ve “yorumlanma” biçimlerinin anlaşılması ve netleştirilmesinin “monadoloji” ve “fenomenoloji” çerçevesinde araştırılarak, “dünyagörüşsel değil” de bilimsel açıdan “sözcükbilim”in olanağının “antropontolojik” tutumlar da göz önünde bulundurularak değerlendirilmesine taban oluşturmaktır. Bilindiği üzere nasıl ki yalnızca iç açıları toplamı 180 derecelik üçgen yoktur, iç açıları toplamı 270 derece olan bir üçgenden de söz edilebilmektedir, böylece “üçgen” sözcüğünün tanımı sınırlanmamaktadır; benzer biçimde yalnızca yazılan, konuşulan sözcükler sözcük değildir, tek tek varlıklar da birer sözcük olarak kabul edilebilecektir. Evren de bir kitaptır bu anlamda. Bu açıdan çalışmamız; “Monadoloji”, “Fenomenoloji”, “Antropontoloji” gibi yöntembilimsel yaklaşımlara “Wordology” çerçevesinde katkı sunarak felsefe içinde “hakikat arayışı”ndaki bakış açısı çokluğunda arada olan insanın duruşuna küçük de olsa bir tür köprü ve bağlantı olanağı oluşturma açısından önem verme savındadır. Bu yönde tezimiz yöntembilimsel yaklaşımlar olarak “Monadolojik”, “Fenomenolojik”, “Antropontolojik” yaklaşım çerçevelerinde oluşan “Sözcükbilimsel” bağlantılara dayalı çoğul ve eklektik bir bakış açısı oluşturma doğrultusunda bir kuramsal çerçeve içinde hareket etmiş olup; ulaştığı sonuçlar bakımından daha kapsamlı çalışmalara taban oluşturacaktır.
The basic problematic of this study is to form a basis in the evaluation of the possibility of “wordology”, by also considering the “anthropontological” attitudes, by researching the understanding and clarification of the “perception” and “interpretation” ways of the word “word” in the general literature and philosophy history in the framework of “monadology” and “phenomenology”, not with regards to the “world-perspectival”, but scientifically. As it is known, just as there is not only a triangle with the total internal angles of 180 degrees, but a triangle with the total internal angles of 270 degrees can be mentioned, by this way the definition of word “triangle” is not restricted; similarly, only the words written, spoken are words, one by one, the entities can be considered as a word. In this sense, the universe is also a book. With this respect, our study has the claim that it has the importance with respect to create some kind of bridge and connection possibility, even if it is small, to the position of people who are in between in the abundance of perspectives in the “search for truth” in the philosophy, by contributing in the framework of “wordology” to the methodological approaches such as “Monadology”, “Phenomenology”, and “Anthropontology”. It was conducted within a theoretical framework in the direction of forming a plural and eclectic perspective depending on the “wordological” connections formed in the “Monadological”, “Phenomenological” and “Anthropontological” approach frameworks as the methodological approaches and it shall form a foundation to more comprehensive studies with respect to the conclusions it arrives.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Monadoloji, Fenomenoloji, Antropontoloji, Sözcükbilim, Sözcük, Varlık, Monadology, Phenomenology, Anthropontology, Wordology, Word, Entity

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Sarsmaz, M. (2018). Monadoloji ve fenomenoloji çerçevesinde yeni bir seçenek olarak “Sözcükbilim”in olanağı. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.