İstanbul’da Doğurganlık Yaş Grubu Kadınlarda Toxoplasma gondii Seroprevalansının Değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışmanın amacı vakıf üniversitesi hastanemizebaşvuran doğurganlık yaş grubu kadınlarda toksoplazmaseroprevalansının araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2011-Eylül 2016tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi HastanesiMikrobiyoloji Laboratuvarı’na başvuran, 15-49 yaşarası kadınlara ait Toksoplazma Ig M ve Ig G antikorlarımakro ELISA yöntemi ile (Architect, Abbott, ABD) serumörneklerinde araştırıldı.Bulgular: 1923 serum örneğinin 18’inde (%0,94) Ig Mpozitifliği saptanırken, 6 (%0,31) örnekte sınır değer tespitedildi. 1913 serum örneğinin 413’ünde (%21,58) ToksoplazmaIgG pozitifliği saptanırken, 20 (%1,04) örnekte sınırdeğer saptandı. Toksoplazma IgM pozitifliğinin yaşlaragöre dağılımı incelendiğinde pozitifliklerin 24-39 yaş aralığındasaptandığı görüldü.Sonuç: Seropozitifliğin düşük olarak saptanması gebelik veöncesinde Toksoplazma antikorlarının taranmasının etkinolacağını düşündürmektedir. Doğurganlık çağındaki kadınlarınhastalıktan korunma konusunda bilgilendirilmesininyanı sıra; hekimler testleri değerlendirme ve gebelik süresincetakip konusunda bilgilendirilmelidir.

Okmeydanı Tıp Dergisi