Üç tendon uzatma tekniğinin uzatma düzeyi ve biyomekanik özelliklerinin deneysel olarak karşılaştırması

dc.authorid0000-0001-8142-8794en_US
dc.contributor.authorGideroğlu, Kaan
dc.contributor.authorToksoy, Serdar
dc.contributor.authorAkan, Mithat
dc.contributor.authorYıldırım, Serkan
dc.contributor.authorSümbüloğlu, Emin
dc.contributor.authorAköz, Tayfun
dc.date.accessioned2024-07-12T21:03:25Z
dc.date.available2024-07-12T21:03:25Z
dc.date.issued2009en_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesien_US
dc.description.abstractObjectives: Clinically, the Z-plasty lengthening is the only method used in the upper extremity, whereas several different techniques such as the Vulpius and Baker are used in the lower extremity. In this study, the usage of the modified Vulpius and Baker tendon lengthening techniques in the upper extremity was investigated. Materials and methods: Vulpius and Baker techniques are modified by changing their application site in 90 sheep fore-limb deep flexor tendons using three randomly divided groups. Z-plasty, V-Y-plasty (Modified Vulpius) and U-T-plasty (Modified Baker) techniques were used in groups I to III, respectively. Their elongation and biomechanical properties were compared. Results: The Z-plasty technique provided significantly greater lengthening than the other two techniques, followed by the U-T-plasty technique. Failure load of the U-T-plasty technique was 60.7% higher than the Z-plasty technique and 45.4% higher than the V-Y-plasty technique. Repairs with the U-T-plasty and V-Y-plasty techniques were significantly stiffer than the repairs with the Z-plasty technique. Conclusion: The U-T-plasty technique may be a good alternative to the Z-plasty technique because of its easy application and better biomechanical properties, especially in cases that need moderate-sized elongation and early mobilization. But the restorative properties of this technique need to be observed on an in-vivo model.en_US
dc.description.abstractAmaç: Klinikte üst ekstremitede tendon uzatma yöntemi olarak özellikle Z-plasti uygulanırken, alt ekstremitede bu amaçla Vulpius ve Baker gibi çok sayıda farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu çalışmada Vulpius ve Baker yöntemleri geliştirilerek üst ekstremitede denendi. Gereç ve yöntemler: Vulpius ve Baker yöntemleri uygulama yerleri değiştirilmek suretiyle geliştirilerek 90 adet koyun ön ayak derin fleksor tendonunda çalışıldı. Tendonlar rastlantısal olarak üç eşit gruba ayrıldı. Birinci gruba Z-plasti, ikinci gruba V-Y-plasti (Modifiye Vulpius), üçüncü gruba U-T-plasti (Modifiye Baker) yöntemiyle uzatma uygulandı. Uzama miktarları ve biyomekanik dayanımları değerlendirildi. Bulgular: Z-plasti yöntemi her iki yöntemden de anlamlı derecede daha fazla uzatma sağladı. U-T-plasti yöntemi bu yöntemi izledi. U-T-plasti yönteminin Z-plasti yönteminden %60.7 ve V-Y-plasti yönteminden %45.4 daha fazla yük taşıdığı bulundu. U-T-plasti ve V-Y-plasti teknikleri ile gerçekleştirilen onarımlar Z-plasti ile yapılan onarımlardan anlamlı derecede daha sertti. Sonuç: Özellikle orta derecede uzatma ve erken mobilize olmayı gerektiren olgularda U-T-plasti yöntemi, kolay uygulanabilirliği ve daha üstün biyomekanik özellikleri nedeniyle Z-plasti yöntemine alternatif olabilir. Ancak bu yöntemin iyileşme özellikleri bir in-vivo modelde araştırılmalıdır.en_US
dc.identifier.citationGideroğlu K., Toksoy S., Akan M., Yıldırım S., Sümbüloğlu E. ve Akoz, T. (2009). Üç tendon uzatma tekniğinin uzatma düzeyi ve biyomekanik özelliklerinin deneysel olarak karşılaştırması / In-vitro comparison of the lengthening and biomechanical properties of three tendon lengthening techniques. Eklem Hastalıkları ve Cerrahisi Dergisi. 20(2), s. 107-113.en_US
dc.identifier.endpage113en_US
dc.identifier.issn2687-4792
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.scopusqualityQ2en_US
dc.identifier.startpage107en_US
dc.identifier.urihttps://www.tevak.org/abstract/1084/tur
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/3669
dc.identifier.volume20en_US
dc.institutionauthorAköz, Tayfun
dc.language.isotren_US
dc.publisherTurkish Joint Diseases Foundationen_US
dc.relation.ispartofEklem Hastalıkları ve Cerrahisi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryUlusal Hakemli Dergide Makale - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsCC0 1.0 Universal*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.snmzKY00731
dc.subjectTendon lengtheningen_US
dc.subjectLengthening propertiesen_US
dc.subjectBiomechanical comparisonen_US
dc.subjectTendon uzatmaen_US
dc.subjectUzama özelliklerien_US
dc.subjectBiyomekanik karşılaştırmaen_US
dc.titleÜç tendon uzatma tekniğinin uzatma düzeyi ve biyomekanik özelliklerinin deneysel olarak karşılaştırmasıen_US
dc.title.alternativeIn-vitro comparison of the lengthening and biomechanical properties of three tendon lengthening techniquesen_US
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar