Social injustice as a problem of human rights in Kuçuradi’s thought

Küçük Resim Yok

Tarih

2016

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

The questions what justice is and how justice is in a state or in a person can be realized are the perennial questions of philosophy. While some philosophers consider justice in its relation to economics, politics and biopolitics, others deal it in its relation to human rights and emphasize the connection between the protection of human rights and the realization of justice. Ioanna Kuçuradi is one of the contemporary thinkers who tackles the concept of justice, especially social justice in connection with human rights. According to Kuçuradi, justice is an idea, a thought derived from cases or facts of injustice, as the human rights is an idea which is derived from the observation of violations of human rights that are state of affairs, i.e. facts. Within this context, social injustice is considered as a problem related to all basic rights that can be protected only directly. Although social injustice today is mostly considered as a problem of distribution of income or goods, it is also a philosophical, ethical, and political problem. In this paper, I will try to show how the concept of social injustice is determined from the point of human rights by Kuçuradi. And referring her questions of “what are the basic rights?” and “what are the rights which can be protected indirectly?” the relationship between social injustice and human rights in Kuçuradi’s term will be clarified.
Adaletin ne olduğu, toplumda ve kişide nasıl gerçekleşebileceği sorunu felsefecilerin en eski sorunlarındandır. Kimileri iktidarla, özneyle, biyopolitikayla ilişkisinde adaleti ele alırken, kimi düşünürler de onu insan haklarıyla ilgisinde ele almakta, insan haklarının korunmasıyla adaletin gerçekleşmesi arasındaki bağlantıya işaret etmektedirler. “Adalet”, özellikle de “sosyal adaletsizlik” kavramını “insan hakları” kavramıyla ilişkisinde ele alan günümüz düşünürlerinden birisi de İoanna Kuçuradi’dir. Kuçuradi’ye göre, nasıl ki “adalet” kavramı, bir durum olarak “adaletsizlik”le karşılaşmanın sonucunda ortaya çıkan bir fikir, bir düşünce ise, “insan hakları” kavramı da, “adalet” kavramı gibi mevcut insan hakları ihlallerinin gözlenmesinden türetilen bir düşüncedir. İnsan hakları ihlalleri de “adaletsizlik” gibi mevcut bir durum, bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır.” Daha çok gelir dağılımındaki adaletsizliğe ilişkin bir sorun olarak algılanan “sosyal adaletsizlik ise aynı zamanda etik, politik ve ekonomik bir sorundur. Bu çalışmada, Kuçuradi’nin “sosyal adaletsizlik” kavramının sınırlarını “insan hakları” kavramından hareketle nasıl çizdiği gösterilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda, Kuçuradi’nin, “temel haklar nelerdir?” “dolaylı korunan haklar nelerdir?” sorularına değinilerek, onun sosyal adaletsizlikle temel haklar arasında kurduğu bağlantı açıklığa kavuşturulmaya çalışılacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Ioanna Kuçuradi, justice, social injustice, distributive justice, rights, human rights, basic rights, fundamental freedoms, İoanna Kuçuradi, adalet, sosyal adaletsizlik, dağıtıcı adalet, haklar, insan hakları, temel haklar, temel özgürlükler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

1+2

Künye

Kart, B. (2016). Social injustice as a problem of human rights in Kuçuradi’s thought / Kuçuradi’de bir insan hakları sorunu olarak sosyal adaletsizlik. Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. s. 40-63.