The hidden signals of domestic violence

Summary: Nurses have a significant role in the health system. The big parts of working nurses are female. This is not by accident. The women are in generally compassionate and emotionally attached to the pain of others. Nurses are related to the hospital treatment of all kinds of patients; their main goal is to gain their trust .Intimate partner violence and domestic violence and abuse IPV/DVA are a massive health problem. The response of nurses to women in these circumstances can have a significant effect on their willingness to open up or to seek help. Some responses to assist successful communication in these circumstances include listening, accepting and understanding. Introduction: As an act of domestic violence, DVA is considered every act of violence or other abuse in a domestic setting, such as in marriage or cohabitation. Intimate partner violence IPV is often using synonymously with domestic violence abuse. IPV refers to an act of physical or psychological abuse between intimate partners. The difference is that DVA can include all family member not only intimate related once. This includes the children and other people living in common circumstances. A lot of women are hospitalized because of domestic violence, but the cases with hospitalized children are becoming more and more common. Some marks of domestic abuse can be easily detected, such as physical marks. In other cases, the evidence may not be visible such as low self – esteem, anxiety and constant apprehension. Research suggests women who have been an object of violence tend not to ask professionals for help. The role of the nurse in cases of found violence is to protect and understand the victim. Materials and Methods: document method – analysis of literary sources Results and Discussion: The aim of this report was to present the nurses’ algorithm in case of domestic or intimate partner violence.
Özet: Hemşirelerin sağlık sisteminde önemli bir rolü vardır. Çalışan hemşirelerin büyük kısmı kadındır. Bu rastlantı sonucu değildir. Kadınlar genelde merhametlidir ve başkalarının acılarına duygusal olarak bağlıdır. Hemşireler her türlü hastanın hastane tedavisi ile ilgilidir; asıl amacı güvenlerini kazanmaktır. Yakın partner şiddeti ve aile içi şiddet ve istismar IPV (Yakın Partner Şiddeti) /DVA (Aile İçi Şiddet ve İstismar) büyük bir sağlık sorunudur. Hemşirelerin bu koşullarda kadınlara tepkisi, açılma veya yardım arama istekleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu durumlarda başarılı iletişime yardımcı olmak için bazı yanıtlar; dinleme, kabul etme ve anlamadır. Giriş: Aile içi şiddet eylemi gibi DVA (Aile İçi Şiddet ve İstismar), ev içi veya birlikte yaşama gibi ev ortamında her türlü şiddet eylemini veya diğer istismarları dikkate alır. Yakın Partner Şiddeti IPV genellikle aile içi şiddet istismarıyla eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. IPV (Yakın Partner Şiddeti), samimi partnerler arasındaki fiziksel veya psikolojik istismar eylemidir. Aradaki fark DVA Aile içi şiddet ve istismarın sadece bir kez ilgili olmayan tüm aile üyelerini içerebilmesidir. Buna çocuk ve ortak koşullarda yaşayan diğer insanlarda dahildir. Aile içi şiddet nedeniyle birçok kadın hastaneye kaldırıldı ancak hastanede yatan çocuk hastalar daha yaygın hale geliyor. Fiziksel istismar gibi bazı aile içi istismar işaretleri kolayca tespit edilebilir. Başka bir durumda düşük benlik saygısı, kaygı ve sürekli endişe gibi kanıtlar görülmeyebilir. Araştırmalar şiddete maruz kalmış kadınların profesyonellerden yardım istemediğini göstermektedir. Bulunan şiddet vakalarında hemşirenin rolü kurbanı korumak ve anlamaktır. Materyaller ve Yöntemler: Belge yöntemi Edebi kaynakların analizi Sonuçlar ve Tartışma: Bu raporun amacı, aile içi veya yakın partner şiddeti durumunda hemşire algoritmasını sunmaktır.

IPV (intimate partner violence), DVA (Domestic violence and abuse), nursing care, IPV (Yakın Partner Şiddeti), DVA (Aile içi Şiddet ve İstismar), Hemşirelik Bakımı

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

Markova, S. ve Nankova, M. (2020). The hidden signals of domestic violence / Aile içi şiddetin gizli sinyalleri. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 104-105.