Basın etiği

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 United States

20. yüzyıldan 21. yüzyıla geçişte, dünya dinamikleri hızla değişmeye devam ediyor. Siyasal ve ekonomik alanda tanık olduğumuz değişim, yaşamın her alanına sızarken, ulusların geleceğini de zaman zaman olumsuz yönde etkiliyor. Pek çok sorunla karşı karşıya kalan insanın içinde bulunduğu bu sıkıntılı durum, gelecekte de yoğunlaşmaya devam edecek gibi görünüyor. Bunun bir sonucu olarak günümüz insanı, hemen her eylemini bir felsefeye dayandırma gereksinimi duyuyor. Bu bağlamda, etiğin son yıllardaki yükselişi ve meslek etiklerinin çoğalması. bir arayışın dışa vurumudur, görünümüdür diyebiliriz. Ne var ki etiğe yönelik bu ilginin, istenen sonucu verdiği gözlemlenemiyor. Bu noktada meslek etikleri olarak karşımıza çıkan etikten ne beklendiğini, etik sözcüğünden tam olarak neyin anlaşıldığını sorgulamak kaçınılmaz oluyor. Dünya sorunları. bireylerin yaşarken ortaya koyduğu eylemleri de etkilemektedir. Bunun sonucunda ortaya çıkan arayışın bir yönü de, günümüzde meslek etikleri olarak karşımıza çıkmaktadır, bu çalışmanın dikkat çekmek istediği asıl nokta, çözüm arayışının bir sorun kaynağı haline gelmiş olmasıdır. Yapılması gerekene yönelik olarak da ortaya çıkan meslek etikleri, bu amaca ulaşamamaktadır. Bunun arkasında yatan başlıca nedenler. etik-ahlak ayrımının bilincinde olunmaması ve bu bağlamda etikten beklenenin, yaparıma yönelik kurallar dizisi oluşturmasıdır. Bu çalışmanın temel kaygısı da, meslek etikleri olarak karşımıza çıkan günümüz etiğinin: felsefi bakış açısından, felsefi etikten kopukluğunu vurgulamaktır. Bu bağlamda, dünya sorunlarına ve dünyada olan bitene ilişkin bilgimizin neredeyse tek kaynağı olan basını, bir sorun alanı olarak doğru değerlendirmenin ve çözüm getirmenin gerekli ve yeterli koşulu: konuyu felsefi bakış açısıyla ele almaktır, diyebiliriz.

Basın, kitle iletişimi, etik, meslek etikleri

Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

1.Şub

Kaya, E. Ü. (2006). Basın etiği. Maltepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. 1(1-2), s. 39-60.