Food cross-reactivity in patients with pollen allergies
Küçük Resim Yok
Tarih
2019
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Introduction: Pollinosis is a typical allergic disease caused by pollen of wind-pollinated plants, most often manifested by rhinitis, conjunctivitis, bronchospasm which can lead to bronchial asthma. Food allergic reactions in pollinosis are caused by respiratory sensitization to inhaled pollen allergens and is expressed by a cross-nutritional response in patients with pollinosis. The basis of this phenomenon is IgEmediated cross-reactivity, due to the presence in plants of profilin proteins that have a similar amino acid sequence and spatial configuration of AH molecules between plant pollen, its leaves, fruits and related plants. To study food crossreactivity in patients with pollen allergies. Materials and Methods: The study was conducted in 30 patients (15 men and 15 women) aged from 20 to 40 years with pollinosis. All patients underwent a specific allergological examination (analysis of allergological anamnesis, skin testing with a set of standard diagnostic non-infectious allergens, determination of the level of specific IgE in serum). Results: In 25 patients noted cross-food allergies. At the same time, in most patients, sensitization to tree pollen allergens was detected. When sensitizing to meadow grass pollen, reactions to tomato were observed (in 5 patients). When sensitization to birch pollen, reactions to — hazelnut (10 people), plum, apple, carrot (5 people), were most often observed. When sensitizing to ambrosia pollen, reactions to banana and melon were observed (5 people). The clinical manifestations were dominated by symptoms of rhinitis and conjunctivitis (20 people), shortness of breath (5 people), angioedema (6 people), urticaria (4 people), skin manifestations and abdominal pain after eating (8 people). It should be noted that after carrying out the pre-season Allergen-Specific Immunotherapy (ASIT) pollen allergens in 10 patients, the symptoms of food allergy became significantly less, and in some patients they were completely absent. Discussion: The overwhelming majority of food cross-reactions in patients with pollinosis are recorded during sensitization to tree pollen (possibly due to the prevalence of this type of sensitization in our region). Considering that the use of these or other foods is associated with the food preferences of one or another person, the frequency of occurrence of food allergies in patients with pollinosis may be higher. Timely administration of ASIT by pollen allergens may contribute to the disappearance of cross-food allergies in patients with pollen sensitization.
Giriş: Pollinoz, rüzgârla tozlanan bitkilerin polenlerinden kaynaklanan tipik bir alerjik hastalıktır, en sık rinit, konjonktivit, bronkospazm ile kendini gösterir ve ve bronşiyal astıma yol açabilir. Pollinozdaki gıda alerjik reaksiyonları, solunan polen alerjenlerine karşı solunum hassaslaşmasından kaynaklanır ve pollinozlu hastalarda çapraz beslenme yanıtı ile ifade edilir. Bu fenomenin temeli, bitkilerde bulunan profilin proteinlerinin AH moleküllerine benzer bir amino asit dizisine ve boyutsal konfigürasyona sahip olmasından kaynaklanan bitkinin poleni, yaprakları, meyvesi ve bitkiyle alakalı kısımlarının neden olduğu IgE aracılı çapraz reaktivitedir. Polen alerjisi olan hastalarda gıda çapraz reaktivitesini incelemektir. Materyal ve Metodlar: Çalışma 20-40 yaşları arasındaki pollinozisli 30 hastada (15 erkek ve 15 kadın) yapıldı. Tüm hastalara spesifik bir alerjik inceleme yapıldı (alerjik anamnez analizi, bir dizi enfeksiyöz olmayan alerjenlere karşı standart tanı cilt testi, serumdaki spesifik IgE seviyesinin belirlenmesi). Sonuçlar: 25 hastada çapraz gıda alerjisi tespit edildi. Aynı zamanda, çoğu hastada ağaç polen alerjenlerine duyarlılık tespit edildi. Çayır çimen polenleri ile duyarlı hale getirirken domatese karşı reaksiyon gözlendi (5 hastada). Huş ağacı poleni ile duyarlı hale getirildiğinde, en sık fındık (10 kişi), erik, elma, havuç (5 kişi) karşı reaksiyonlara rastlandı. Ambrosia polenini duyarlı hale getirirken, muz ve kavuna karşı reaksiyonlara rastlandı (5 kişi). Klinik bulgular arasında rinit ve konjonktivit (20 kişi), nefes darlığı (5 kişi), anjiyoödem (6 kişi), ürtiker (4 kişi), cilt belirtileri ve yedikten sonra karın ağrısı (8 kişi) baskın bulunmuştur. Allerjene Özel İmmünoterapi (ASIT) polen alerjenlerinin 10 hastada sezon öncesinde uygulanmasından sonra, gıda alerjisi semptomlarının belirgin şekilde azaldığı ve bazı hastalarda tamamen yok olduğu dikkate alınmalıdır. Tartışma: Polinoz hastalarında gıda çapraz reaksiyonlarının ezici çoğunluğu ağaç polenine duyarlılık kazanması sırasında kaydedilmiştir (muhtemelen bölgemizdeki bu tür duyarlılığın yaygınlığı nedeniyle). Bu veya diğer yiyeceklerin tüketiminin, kişinin yemek tercihleriyle ilişkili olduğu düşünülürse, pollinozlu hastalarda gıda alerjilerinin ortaya çıkma sıklığı daha yüksek olabilir. Zamana bağlı ASIT ile polen alerjenlerinin uygulanması polen duyarlılığı olan hastalarda gıda çapraz alerjik reaksiyonlarının kaybolmasına katkıda bulunabilir.
Giriş: Pollinoz, rüzgârla tozlanan bitkilerin polenlerinden kaynaklanan tipik bir alerjik hastalıktır, en sık rinit, konjonktivit, bronkospazm ile kendini gösterir ve ve bronşiyal astıma yol açabilir. Pollinozdaki gıda alerjik reaksiyonları, solunan polen alerjenlerine karşı solunum hassaslaşmasından kaynaklanır ve pollinozlu hastalarda çapraz beslenme yanıtı ile ifade edilir. Bu fenomenin temeli, bitkilerde bulunan profilin proteinlerinin AH moleküllerine benzer bir amino asit dizisine ve boyutsal konfigürasyona sahip olmasından kaynaklanan bitkinin poleni, yaprakları, meyvesi ve bitkiyle alakalı kısımlarının neden olduğu IgE aracılı çapraz reaktivitedir. Polen alerjisi olan hastalarda gıda çapraz reaktivitesini incelemektir. Materyal ve Metodlar: Çalışma 20-40 yaşları arasındaki pollinozisli 30 hastada (15 erkek ve 15 kadın) yapıldı. Tüm hastalara spesifik bir alerjik inceleme yapıldı (alerjik anamnez analizi, bir dizi enfeksiyöz olmayan alerjenlere karşı standart tanı cilt testi, serumdaki spesifik IgE seviyesinin belirlenmesi). Sonuçlar: 25 hastada çapraz gıda alerjisi tespit edildi. Aynı zamanda, çoğu hastada ağaç polen alerjenlerine duyarlılık tespit edildi. Çayır çimen polenleri ile duyarlı hale getirirken domatese karşı reaksiyon gözlendi (5 hastada). Huş ağacı poleni ile duyarlı hale getirildiğinde, en sık fındık (10 kişi), erik, elma, havuç (5 kişi) karşı reaksiyonlara rastlandı. Ambrosia polenini duyarlı hale getirirken, muz ve kavuna karşı reaksiyonlara rastlandı (5 kişi). Klinik bulgular arasında rinit ve konjonktivit (20 kişi), nefes darlığı (5 kişi), anjiyoödem (6 kişi), ürtiker (4 kişi), cilt belirtileri ve yedikten sonra karın ağrısı (8 kişi) baskın bulunmuştur. Allerjene Özel İmmünoterapi (ASIT) polen alerjenlerinin 10 hastada sezon öncesinde uygulanmasından sonra, gıda alerjisi semptomlarının belirgin şekilde azaldığı ve bazı hastalarda tamamen yok olduğu dikkate alınmalıdır. Tartışma: Polinoz hastalarında gıda çapraz reaksiyonlarının ezici çoğunluğu ağaç polenine duyarlılık kazanması sırasında kaydedilmiştir (muhtemelen bölgemizdeki bu tür duyarlılığın yaygınlığı nedeniyle). Bu veya diğer yiyeceklerin tüketiminin, kişinin yemek tercihleriyle ilişkili olduğu düşünülürse, pollinozlu hastalarda gıda alerjilerinin ortaya çıkma sıklığı daha yüksek olabilir. Zamana bağlı ASIT ile polen alerjenlerinin uygulanması polen duyarlılığı olan hastalarda gıda çapraz alerjik reaksiyonlarının kaybolmasına katkıda bulunabilir.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Kaynak
Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Kovaleva, A.A., Yermak, O.S. ve Kravchun, P.H. (2019). Food cross-reactivity in patients with pollen allergies / Polen alerjisi olan hastalarda gıda çapraz-reaktivite. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 99-100.