“Ayrım” perspektifinden (yeni) orta sınıfa bakış

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bir toplumu analiz etmek için atılması gereken ilk adım, o toplumdaki eşitsizlikleri görmek ve anlamaktır. Sosyoloji tarihi kadar eski sınıf ve tabakalaşma çalışmalarının ana odak noktası da budur. Bu konuda çalışma yapan önemli düşünürlerden birisi olan Pierre Bourdieu bu konudaki analizini 1979’da yayınlanan “Distinction” (Ayrım) isimli eserinde, beğeniler teorisi ve tüketim pratikleri üzerinden gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bu makale, Bourdieu’nün ilgili çalışmasından ilham alınarak yazılan 2015 Ağustos tarihli “Orta Sınıfın Tüketim Eğilimi, Beğeni ve Alışkanlıklarının Bourdieu Perspektifinden İncelenmesi: Orta Sınıf Üzerine İstanbul’da yapılan Niteliksel Bir Çalışma” başlıklı yüksek lisans tezinin bulgularına dayanarak yazılmıştır. Adı geçen tezin çalışılması sürecinde, İstanbul’da yaşayan üniversite mezunu ücretli çalışan katılımcılar ile derinlemesine görüşmeler yapılmış, görüşmeye katılanlar dindar ve dindar olmayan olarak iki ayrı grupta ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda çalışan orta sınıf içinde dindarlık ayrımı yaratan önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel ve gündelik tüketim pratikleri bireylerin İslam dinine bakış açıları çerçevesinde şekillenmektedir.
The first step to understand and analyse a society, is to realize and be aware of the ongoing inequalities in that society. This is the primary focus of class and stratification studies, which are as old as history of sociology. Pierre Bourdieu is one of the key social scientists who has worked on the subject and tried to give the answer with taste theory and consumption practices in his book La Distinction (1979). This article, being inspired by Bourdieu’s research, has been written depending on the findings of the post graduate thesis named , ”An Analysis on Middle Class' Consumption Behaviours, Taste And Habits From Bourdieu's Perspective: A Quantitative Study in Istanbul on Middle Class, in 2014”. As a result of the study, being religious appears to be a factor affecting distinction within employed middle class through cultural and daily consumption habits.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bourdieu, orta sınıf, dindarlık, habitus, Bourdieu, middle class, religiousness, habitus

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

1+2

Künye

Yemeniciler, D. (2018). “Ayrım” perspektifinden (yeni) orta sınıfa bakış / An approach to (new) middle class with distinction perspective. Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. s. 179-201.