Probable impact of hostile intrauterine environment on DNA methylation reprogramming in early embryos

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Introduction: High-risk human papillomavirus (hrHPV) DNA test improves substantially recognition of women harboring severe cervical intraepithelial neoplasia (CIN2+), but as a screening approach of high sensitivity it also bears some drawbacks due to modest specificity: expensive subsequent triage and surveillance, unnecessary anxiety of HPV-positive women with reassuring cytology and colposcopy conclusion, controversy how to manage cases of persistent infection. Conventional cervical cytology has low sensitivity, so it is unable to give definitive answer. Although colposcopy is a very reliable tool to detect CIN2+, it depends on proficiency of a provider that appears to be a significant limitation in countries where either shortage of doctors or failure to provide their proper training and control over them cannot bridge this gap. Late HPV capsid gen L1 exhibits greatest difference in methylation between CIN2+ and normal or mild lesions and increase in methylation is directly related to lesion severity. Our study made an attempt to evaluate DNA methylation as an approach for triage in HPV-based screening in order to identify lesions prone to develop cervical cancer if left untreated. Materials and Methods: Study comprised 85 HPV16,18-positive women, all of them underwent colposcopy. Every cervical sample was tested for expression of p16INK4A, Ki-67, HPV L1, DNA methylation of L1 region of HPV 16 and 18. Results were collated with colposcopy conclusion verified by biopsy. Results: Colposcopy revealed 47,1% patients with occult LSIL and 39,4% with occult HSIL (normal PAPsmear). Hypermethylation of L1 region was detected in all cases of CIN2+, being much more significant in CIN3. However even among women with CIN3 the level of hypermethilation was quite heterogeneous. The highest level of methylation coincided with L1-negativity in 82%. Alarming expression of p16INK4A, Ki-67 was spotted quite sporadically and its sensitivity for CIN2+ even fell behind those of PAP-smear. Discussion: DNA methylation of L1 region of HPV 16 and 18 can be regarded as approach for hrHPVpositive women triage because of its high sensitivity and specificity for CIN2+. It is plausible, that CIN3 lesions destined to progress were consistent with higher level of methylation comparatively to those of indolent entity, but further study is necessary in order to confirm that assumption.
Giriş: Yüksek riskli insan papilloma virüsü (hr- HPV) DNA testi, şiddetli servikal intraepitelyal neoplazi (CIN2+) barındıran kadınların büyük ölçüde tanınmasını geliştirir, ancak yüksek duyarlılıkta bir tarama yaklaşımı olarak, özgül olması nedeniyle bazı dezavantajları da vardır: pahalı müteakip triyaj ve sürveyans, gereksiz stres sitolojisi ve kolposkopi sonucu olumlu olan HPV pozitif kadınların, persistan enfeksiyon vakalarının nasıl yönetileceği tartışmalıdır. Geleneksel servikal sitolojinin duyarlılığı düşüktür, bu nedenle kesin bir cevap veremez. Her ne kadar kolposkopi CIN2 + ‘yi saptamak için çok güvenilir bir araç olmasına rağmen, doktor eksikliğinin ya da uygun eğitimlerini ve kontrollerinin sağlanamaması bu açığı kapatamayan ülkelerde önemli bir sınırlama gibi görünen bir tedarikçinin yeterliliğine bağlıdır. Geç HPV kapsid geni L1, CIN2 + ile normal veya hafif lezyonlar arasındaki metilasyonda en büyük farkı gösterir ve metilasyondaki artış doğrudan lezyon şiddetiyle ilişkilidir. Çalışmamızda, tedavi edilmediği takdirde serviks kanseri geliştirmeye yatkın lezyonları belirlemek amacıyla HPV-bazlı taramada triyaj için bir yaklaşım olarak DNA metilasyonunu değerlendirme yapılmıştır. Materyal ve Metodlar:Çalışma 85 HPV16,18 pozitif kadını içermekte olup, hepsine kolposkopi uygulanmıştır. Her servikal örnek, HPV 16 ve 18’in p16INK4A, Ki-67, HPV L1, HPV16,18’in L1 bölgesinin DNA metilasyonu için test edildi. Sonuçlar, biyopsi ile doğrulanan kolposkopi sonucu karşılaştırıldı. Sonuçlar: Kolposkopi gizli LSIL’li hastaların% 47,1’ini ve gizli HSIL’li% 39,4’ünü (normal PAP smear) gösterdi. L1 bölgesinin hipermetilasyonu, tüm CIN2 + vakalarında, CIN3’te çok daha anlamlı olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, CIN3’lü kadınlarda bile, hipermetilasyon seviyesi oldukça heterojendi. En yüksek metilasyon seviyesi% 82’de L1 negatifliği ile çakıştı. Ki-67 ve P16INK4A’nın endişe verici ifadesi, düzensiz tespit edildi ve CIN2+ için hassasiyeti PAP-smear’ın bile gerisinde kaldı. Tartışma: HPV 16 ve 18’in L1 bölgesinin DNA metilasyonu, CIN2 + için yüksek duyarlılığı ve özgüllüğü nedeniyle, hrHPV pozitif kadın triyajı için bir yaklaşım olarak kabul edilebilir. İlerlemeye yatkın CIN3 lezyonlarının, indolent varlığınkilerle karşılaştırmalı olarak daha yüksek metilasyon düzeyi ile tutarlı olması olasıdır, ancak bu varsayımın doğrulanması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Litvinova E., Ryzhova D., Muryzina I. ve Lazurenko V. (2019). Probable impact of hostile intrauterine environment on DNA methylation reprogramming in early embryos / Erken embriyolarda hostil intrauterin ortamın yeniden programlanan DNA metilasyonu üzerindeki olası etkisi. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 72-73.