Sosyal ve mekansal ayrışma: Marjinalleştirilen kentsel mekanlara dair bir değerlendirme

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç ve Kapsam: Bu çalışma, kentsel mekânda açıkça görünür olan ancak örtük bir biçimde toplumsal hiyerarşilerin tesis edilmesinin bir sonucu ve toplumsal eşitsizlik biçimlerinin somutlaşmış bir tezahürü olan sosyo-mekânsal olarak damgalanmış "mimli" kentsel mekânları ilişkisel ve eleştirel bir perspektifle inceleyerek sosyal hizmet disiplininin bu mekânlara yaklaşımına dair bir tartışma sunmayı amaçlamaktadır. Kuramsal/Kavramsal Çerçeve: Kentsel mekân, bireylerin sadece içerisine dahil oldukları fiziki bir çevre olmanın ötesinde toplumsal eşitsizlikleri somutlaştıran ve öznel deneyimleri inşa eden dinamik bir unsurdur. Neoliberal politikaların etkisiyle 21. yüzyılda yeni bir biçim kazanan kentler; bireylerin ekonomik, kültürel ve sosyal sermayelerini biçimlendirerek toplumsal sınıflar arasındaki hiyerarşilerin tesisine ve idamesine katkı sunmaktadır. Sonuç: Neoliberal kentleşmenin sonuçları kentsel mekânın bölünmüş yapısını derinleştirmiştir. Kentin gecekondu ve "varoş" bölgelerinde yaşayan bireyler yoksulluk, işsizlik, suç ve madde kullanımı gibi sosyal sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda kentsel mekânlardaki sosyal eşitsizlikler ve mekânsal ayrışmalar, sosyal hizmet disiplininin merkezi unsurlarını teşkil eden sosyal adalet ve insan hakları kavramlarını bu sahada işe koşmayı gerektirmektedir. Nitekim sosyal hizmetin profesyonelleşme tarihinde Jane Adams'ın yerleşim evi hareketiyle yaptığı şey de budur. Dolayısıyla sosyal hizmet disiplini açısından toplumsal yaşama kentsel mekân ve sınıfsal ayrışma perspektifinden bakmak, bireylerin yaşadıkları sosyal eşitsizlikleri ve sorunları somutlaştırması bakımından oldukça kritik bir noktada durmaktadır. Aynı zamanda, marjinalleştirilmiş kentsel mekânlarda yaşanan sosyal sorunları mesleki müdahalenin merkezi bir unsuru olarak konumlandıran sosyal hizmet disiplini, bu mekânlarda yaşayan bireyleri damgalamaya ve patolojize etmeye yönelik olan indirgemeci yaklaşımlara karşı tetikte olmalıdır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kentsel Mekân, Mekânsal Ayrışma, Marjinalleşme, Mekânsal Damgalanma, Eleştirel Sosyal Hizmet

Kaynak

26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Takak, Ö. ve Şahin, F. (2024). Sosyal ve mekansal ayrışma: Marjinalleştirilen kentsel mekanlara dair bir değerlendirme, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.133-134.