Bir Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Çalışanlarında Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C Seroprevelansı ve Aşılanma Durumu

Amaç Sağlık çalışanları enfeksiyon hastalıkları açısından yüksek risk altındadır. Bu çalışmada, bir üniversite hastanesindeki sağlık çalışanlarında, hepatit A, hepatit B, hepatit C virüsü(HAV, HBV, HCV) ve insan immun yetmezlik virüsü (HIV) seroprevalansının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hastane çalışanlarına 01.01.2020-01.07.2020 tarihleri arasında yapılan periyodik muayene formlarında bulunan hepatit virüs ve HIV serolojileri ve hepatit A ve B enfeksiyonları için aşılanma durumları değerlendirilmiştir. Bulgular Çalışmaya 375 sağlık personeli (%71,20 kadın, %28,80 erkek) dahil edilmiştir. Çalışanların yaş ortalaması 32,92±9,58 idi. Anti-HAV IgG pozitifliği tüm personelde%58.80 saptandı, büyük yaş gruplarında bağışıklık artışı istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0,001). HBsAg pozitifliği %0,30 anti-HBs pozitifliği %84 saptandı. Yaş grupları arasında anti-HBs pozitifliği istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklı saptandı (p<0.001). Sonuç Hepatit bulaşını azaltmada evrensel önlemlere uyum esastır. Aşıyla önlenebilen hepatit etkenlerine karşı bağışıklık tüm sağlık çalışanlarında taranarak, bu enfeksiyonlara duyarlı olan bireyler aşılanmalıdır.

Sakarya Tıp Dergisi