The effects of domestic violence on school children

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Purpose and Introduction: The study has compiled for increased domestic violence in the world and to raise awareness on the impact of escalating violence on school children. Violence has become the problem of society, which is seen all over the world and affects all areas of our lives negatively. According to the report of the WHO in 2002; violence has been reported to be the most female and family environment. In one study in Turkey; It was found that 68.3% of students mothers exposed to violence one in a lifetime. Therefore, children who see that their mother is a victim of violence at home have to deal with psychological trauma in the most critical stage of their development. Method: Databases (Google Academic, PubMed,Ebsco) were searched using the keywords of “domestic violence” and “school health nursing”. Discussion and Conclusion: It regulates the harmony, communication and behaviour of the child’s family and a loving family environment. Therefore, it is inevitable that there are problems in the personal development and psychology of children who witness, live and learn about violence. School health nurses, who have the opportunity to examine school-age children in all areas, face violence and peer bullying in schools. Bullying and violence tendency are not only a result of personality traits but are severely affected by factors such as the environment and family. Studies show that especially children exposed to domestic violence tend to bully more than other children. Therefore, the effects of domestic violence also show their impact at school and affect other children negatively. The school health nurse takes an active role in practices and training for the prevention of peer bullying by using roles such as trainer, consultant, advocate. Besides, by providing a healthy learning environment to the school child, it can prepare, develop and expand anti-violence programs that will include the student, family, teacher and the school environment. As a result; the negativities of domestic violence also manifest themselves in the school environment. Hence, a team approach such as teacher, school guidance service, school principal, the school nurse is recommended to identify children who are exposed to domestic violence and to take necessary action. Raising awareness in the society by doing more studies on this subject can prevent the harmful effects of domestic violence on children.
Amaç ve Giriş: Sunulan çalışma dünyada aile içi şiddetin artması ve artan şiddetin okul çocuğuna etkisi üzerine farkındalık yaratmak için derlenmiştir. Şiddet, tüm dünyada görülen ve hayatımızın tüm alanlarını olumsuz etkileyen bir toplum sorunu haline gelmiştir. 2002 yılında DSÖ’nün raporuna göre; şiddetin en fazla kadına yönelik ve aile ortamında olduğu bildirilmiştir. Türkiye’de yapılan bir çalışmada; Öğrencilerin annelerinin %68,3’ünün yaşam boyu şiddete maruz kaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, annelerinin evde şiddet mağduru olduğunu gören çocuklar, gelişimlerinin en kritik aşamasında psikolojik travma ile uğraşmak zorundadırlar. Metod: Aile içi şiddet ve okul sağlığı hemşireliği anahtar kelimeleri kullanılarak yerli ve yabancı kaynaklar taranmıştır. Tartışma ve Sonuç: Çocuk huzur ve sevgi dolu aile ortamında oluşturduğu temellerle çevre ile uyumunu, iletişimini ve davranışlarını düzenler. Bu nedenle şiddete tanıklık eden, yaşayan ve öğrenen çocukların kişisel gelişimi ve psikolojisinde sorunlar olması kaçınılmazdır. Her alanda okul çağındaki çocukları inceleme fırsatı olan okul sağlığı hemşireleri, okullarda şiddet ve akran zorbalığı ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Zorbalık ve şiddet eğilimi sadece kişilik özelliklerinin bir sonucu olmayıp çevre ve en önemlisi aile gibi faktörlerden ciddi oranda etkilenmektedir. Yapılan çalışmalar özellikle aile içi şiddete maruz kalan çocukların zorbalık yapma konusunda diğer çocuklara göre daha fazla eğilimi olduğunu göstermektedir. Bu neden ile aile içi şiddetin etkileri okulda da şekil değiştirerek etkisini göstermekte, diğer çocukları da olumsuz etkilemektedir. Okul sağlığı hemşiresi, eğitmen, danışman, savunucu gibi rolleri kullanarak akran zorbalığının önlenmesine yönelik uygulamalarda ve eğitimlerde aktif rol alır. Ayrıca okul çocuğuna sağlıklı bir öğrenme ortamı sağlayarak öğrenci, aile, öğretmen ve okul ortamını içeren şiddet karşıtı programlar hazırlayabilir, geliştirebilir ve genişletebilir. Sonuç olarak; aile içi şiddetin olumsuzlukları da okul ortamında kendini gösterir. Bu neden ile, aile içi şiddete maruz kalan çocukları belirlemek ve gerekli önlemleri almak için öğretmen, okul rehberlik hizmeti, okul müdürü, okul hemşiresi gibi bir takım yaklaşımının yapılması tavsiye edilir. Bu konuda daha fazla çalışma yaparak toplumda farkındalık yaratmak, aile içi şiddetin çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini önleyebilir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özdemir, G. N. ve Demirel, N. (2020). The effects of domestic violence on school children / Aile içi şiddetin okul çocuğu üzerindeki etkileri. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 39-40.