Erken üreme çağında adneksial kitlelerin nadir sebepleri

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Üreme çağında tespit edilen ovaryan tümörler akıl karıştırıcıdır. Bu yazıda üç ayrı tanılı vaka sunuyoruz; Overin immature teratomu (IT), overin primer peritoneal seröz papiler karsinomu (PSPC) ve metastatik ovaryan diffuz büyük B-hücreli Lenfoması. Overe ait IT sıklıkla solid, artmış alfafetoprotein değerleriyle birlikte görünen nadir bir tümördür. PSPC, normal büyüklükte overler, yaygın peritoneal karsinomatosis ve belirgin artmış CA12-5 değerleriyle birlikte olan hastalarda tanıda düşünülmesi gerekir. Lenfoma, CT'de çok sayıda büyümüş nodların füzyonu veya tek oldukça genislemiş lenf nodlarını içeren solid kitleler olarak karşımıza çıkar. Lenfomalar en hızlı doubling zamanına sahip olduğundan radyolojik inceleme birkaç günde ilerleme gösterebilir ki bu bir ipucu olabilir. Özellikle nodal kitleler ile birlikte ovaryan kistler ovaryan metastazı olan lenfomayı düşündürür.
Ovarian tumors when detected in the reproductive period are challenging. We present three different cases diagnosed as an immature teratoma (IT) of ovary, a primary peritoneal serous papillary carcinoma (PSPC) and a metastatic ovarian diffuse large B-cell Lymphoma in the early reproductive period. IT of the ovary is an uncommon tumor; predominantly solid with increased serum alphafetoprotein levels may be associated with a greater likelihood. PSPC should be suggested as a diagnosis in patients with extensive peritoneal carcinomatosis, relatively normal sized ovaries, and a highly elevated serum CA-125 level. Lymphomas on CT may appear solid, include singular enlarged lymph nodes and fusion of multiple enlarges nodes. As lymphomas have fastest doubling time the radiologic evaluation may progress in few days and may be a clue for the diagnosis. Especially, ovarian cysts with nodal masses suggest a lymphoma with ovarian metastasis.

Ovaryum ve tuba uterina hastalıklar, üreme, Adnexal Disease, Reproduction

Maltepe Tıp Dergisi

İlter, E., Yener, N., Çelik, A., Gündüz, T., Yücel, E., Haliloğlu, B., Midi, B. ve Özekici, Ü. (2012). Erken üreme çağında adneksial kitlelerin nadir sebepleri / Unusual causes of adnexal masses in early reproductive period. Maltepe Tıp Dergisi. 4(1), s. 43-46.