Bakteriyemide biyomarkırların tanısal değeri

Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

CC0 1.0 Universal

Kan dolaşımı enfeksiyonları yüksek mortalite ve morbiditeye sahip ciddi enfeksiyonlardır. Kan kültürleri değerlendirilirken etken - kontaminant ayrımının yapılması önemlidir. Bu konuda sistemik markırlar bize yol gösterebilir. Çalışmamız kan dolaşımı enfeksiyonu olan hastalarda laboratuvar testlerinin bu enfeksiyonların tanısını desteklemedeki değerleri araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmamızda Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesi, iç hastalıkları ve cerrahi servislerinde yatan üremesi olan 50 hasta değerlendirilmiştir. Çalışmamızda üreme oranı %14.79, kontaminasyon oranı %7.69 olarak bulunmuştur. Hastalardan 24'ünün üremesi etken, 26'sının üremesi kontaminant olarak değerlendirilmiştir. Etken olarak en sık E.coli üretilmiştir. Kontaminant olarak ise en sık metisiline dirençli koagülaz negatif stafilokoklar üretilmiştir. Çalışmamızda prokalsitoninin (PCT) 2 ng/ml ve üzeri eşik değerleri için gerçek bakteriyemi tanısı koydurmadaki duyarlılığı %87.5, özgüllüğü %50 olarak bulunmuştur. C-reaktif proteinin (CRP)'nin 10 mg/dl ve üzeri eşik değerlerinin gerçek bakteriyemili hastalarda tanı koydurmada duyarlılığı %4,17, özgüllüğü %96,15 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda lökositoz ve lökopeninin gerçek bakteriyemi tanısı koydurmadaki duyarlılığı %50, özgüllüğü %26,92 olarak saptanmıştır. Kan kültürü pozitifliği saptanan hastalarda PCT yüksekliği CRP ve lökosit sayılarına göre daha anlamlı gözükmektedir.
Bloodstream infections are serious infections with high mortality and morbidity. The separation of contaminants was important to evaluate blood cultures. Systemic biomarkers guide us for this stuations. In this study, supporting to diagnosis values of laboratory tests for patients with bloodstream infection were investigated. In our study, the total of 50 patients with blood culture infections were evaluated in Maltepe University Medical Faculty Hospital hospitalized in intensive care, internal medicine and surgery units. Growth and contamination rate was found to be 14.79% and 7.69%. The blood cultures 24 (%48) of them were evaluated as pathogens, while 26 (%52) were identified as contaminants. The most common growth pathogen was E.coli. The most common growth contaminant was coagülase negative staphylococcus. In our study, the actual diagnosis of bacteremia, sensitivity and specifity of procalcitonin (PCT) 87.5% and 50%, sensitivity and specifity of CRP were 4.17%, and 96,15. Leukocytosis, leukopenia sensitivity and specifity of 50% and 26.92%. Blood culture positive patients with high PCT appears to be more significant than CRP and leukocytes count.

Belaş, Z. (2013). Bakteriyemide biyomarkırların tanısal değeri / The diagnostic value of biomarkers in bacteremia (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.