Hba1c ölçümünde immüntürbidimetrik yöntem ile yüksek performanslı sıvı kromatografisi yönteminin karşılaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç: Diyabet modern çağın global pandemisi olarak görülmektedir. Dünyadaki tüm mortalite nedenlerinin dokuzda birinin diyabete bağlı gelişen mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlara bağlı mortalite olduğu tahmin edilmektedir. HbA1c yaklaşık son üç aylık glukoz durumu yansıtan en önemli parametredir. Özellikle Diyabet Kontrolü ve Komplikasyonları Çalışması (DCCT), Birleşik Krallık ileriye dönük Diyabet Çalışma Grubu (UKPDS) ve Diyabet Müdahaleleri ve Komplikasyonlarının Epidemiyolojisi (EDIC) tarafından yürütülen prospektif çalışmalar diyabetik komplikasyonların HbA1c düzeyi ile doğrudan ilişkili olduğuna dair kesin kanıtlar sunmuştur. Yüksek performanslı sıvı kromotografisi (HPLC) metodu hemoglobin varyantlarından etkilenmekle birlikte DCCT ve Ulusal Glikohemoglobin Standardizasyon Programı (NGSP)'nda HbA1c ölçümünde geçerli metotlardan biri olarak kabul edilmiştir. İmmüntürbidimetrik yöntem daha düşük maliyetlidir. Ayrıca biyokimya otoanalizörlerine aplike edilebilmekte ve daha hızlı sonuç vermektedir. Bununla birlikte prezisyon değerleri daha düşüktür. Çalışmamızın amacı, laboratuvarımızda HbAlc ölçümü için kullanılan immüntürbi¬dimetrik yöntem ile HPLC metodunu karşılaştırmaktır.Materyal-Metotlar: Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı'nda Beckman Coulter AU5800 (Beckman Coulter, Brea, CA, USA) cihazında Archem Diagnostics tarafından üretilen kit (immüntürbidimetrik) ile ölçülen 87 numunenin HbA1c değeri 4 saat içinde Tosoh HLC723-G8 (Tosoh Bioscience Tokyo, Japan) cihazında HPLC yöntemi ile de ölçülmüştür. Yöntemlerin prezisyonu için iki seviye kontrol materyali (TOSOH corporation, lot no : AB0050 ve extend SURE) ile aynı gün içinde 20 ve takip eden günlerde 20 ölçüm yapılarak gün içi ve günler arası varyasyon katsayısı hesaplandı. MedCalc programı yardımıyla Blant-Altman analizi ve Passing Bablok regresyon katsayısı hesaplandı. Bulgular: İç kalite kontrol materyalinin gün içi ve günler arası varyasyon katsayısı değerleri immüntürbidimetrik ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemleri için sırasıyla 1,76 ve 1,36 olarak bulunmuştur. İmmüntürbidimetrik ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile ölçülen HbAlc değer ortalamaları sırasıyla 6,34±1,44 ve 6,51±l,53'dir. Passing Bablok analizi ile hesaplanan regresyon denklemi y=-0,2(-0,64- 0,2) + 1,00 x (1,00-1,08)dir. İki ölçüm yöntemi arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Sonuç: HbA1c ölçümünde, yüksek maliyetli olan, kullanıcı eğitimi gerektiren ve geç sonuç veren HPLC yöntemi ile çalışılamayan laboratuvarlarda immüntürbidimetrik yöntem ile ölçüm yapan cihazlar kullanılabilir.
Aim: Diabetes is seen as a global pandemic of the modern age. It is estimated that one in nine of all causes of mortality in the world is mortality due to microvascular and macrovascular complications due to diabetes. HbA1c is the most important parameter reflecting approximately the last three months glucose status. In particular, prospective studies conducted by the Diabetes Control and Complications Study (DCCT), the UK prospective Diabetes Study Group (UKPDS) and the Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications (EDIC) have provided conclusive evidence that diabetic complications are directly related to HbA1c. Although the high- performance liquid chromatography (HPLC) method is affected by hemoglobin variants, it has been accepted as one of the valid methods for HbA1c measurement in DCCT and the National Glycohemoglobin Standardization Program (NGSP). The immunoturbidimetric method is less costly. It can also be applied to biochemistry autoanalyzers and gives faster results. However, the precision values are lower. The aim of our study is to compare the immunoturbidimetric method used for HbA1c measurement in our laboratory with the HPLC method. Material-Methods: HbA1c values of 87 samples measured with the kit (immunturbi- dimetric) produced by Archem Diagnostics on Beckman Coulter AU5800 (Beckman Coulter, Brea, CA, USA) autoanalyzer in Kastamonu Training and Research Hospital Central Laboratory within 4 hours Tosoh HLC723-G8 (Tosoh Bioscience Tokyo, Japan) was also measured by HPLC method. For the precision of the methods, the intraday and interday coefficient of variation was calculated by making 20 measurements on the same day and 20 measurements on the following days with two level control materials (TOSOH corporation, lot no: AB0050 and extend SURE). Blant-Altman analysis and Passing Bablok regression coefficient were calculated with the help of MedCalc program. Results: The intraday and interday coefficient of variation values of the internal quality control material were found to be 1.76 and 1.36 for immunoturbidimetric and high performance liquid chromatography methods, respectively. Mean HbA1c values measured by immunoturbidimetric and high performance liquid chromatography were 6.34+1.44 and 6.51±1.53, respectively. The regression equation calculated by Passing-Bablok analysis is y=-0.2(-0.64-0.2) + 1.00 x (1.00-1.08). There is no statistically significant difference between the two measurement methods. Conclusion: In the measurement of HbA1c, autoanalyzers that measure with the immunoturbidimetric method can be used in laboratories that cannot work with the HPLC method, which is costly, requires user training and gives late results.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Archem, HbA1c, Metod karşılaştırması, Tosoh, Method comparison

Kaynak

EMOS III. Maltepe acil günleri sempozyumu / Acil toksikoloji günleri - Bildiriler / EMOS III. Emergency Medicine Online Symposium / Emergency Toxicology Days

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Gülten, S. (2023). Hba1c ölçümünde immüntürbidimetrik yöntem ile yüksek performanslı sıvı kromatografisi yönteminin karşılaştırılması, Akgün, Feride Sinem, (ed.). EMOS III. Maltepe acil günleri sempozyumu / Acil toksikoloji günleri - Bildiriler / EMOS III. Emergency Medicine Online Symposium / Emergency Toxicology Days; İstanbul: T.C.Maltepe Üniversitesi. s.107-113.