Bireylerin kaygı, mükemmeliyetçilik ve evlilik doyumu düzeylerinin ebeveyn tükenmişliğini yordaması
Yükleniyor...
Tarih
2024
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Ebeveyn tükenmişliği, ebeveynliğe dair aşırı düzeyde ve kronik şekilde seyreden stresin sebep olduğu tükenmişlik sendromu olarak ele alınmaktadır. Ebeveyn tükenmişliği yaşayan kişiler için gerekli farkındalık ve destek süreçleri oluşturulmadığında bireyin sağlığı, evliliği, çocuklarıyla ilişkisi ve iş yaşantısı olumsuz etkilenmektedir. Günümüz koşullarında ciddi toplumsal sorunlardan biri haline gelmektedir. Bu araştırma öncelikli olarak ebeveyn tükenmişlik düzeyinin, sosyodemografik değişkenler, kaygı düzeyi, mükemmeliyetçilik düzeyi ve evlilik doyumu düzeyleriyle anlamlı bir ilişkisi olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. İkinci olarak, bu çalışma ebeveyn tükenmişliğinin yordayıcılarını ilgili faktörler bağlamında incelemektedir. Araştırma grubu Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan, çocuğu 2-6 yaş aralığında ve gelişimsel gerilik tanısı almamış olan, evli ve tek çocuklu 340 ebeveynden (%64.1 kadın) oluşmaktadır. Katılımcılar 20-49 yaş aralığındadır. Veriler, “Ebeveyn Tükenmişliği Değerlendirmesi”, “Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 Ölçeği”, “APS Mükemmeliyetçilik Ölçeği”, “Evlilik Yaşam Ölçeği” ve araştırmacı tarafından hazırlanan “Sosyodemografik Bilgi Formu” kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.0 (Statistical, Package For Social Sciences) programı kullanılarak yorumlanmıştır. Verilerin analizinde, Bağımsız Gruplar T-Testi, Pearson Korelasyon analizi, MANOVA, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon tekniği ve Çoklu Regresyon Analizi tekniği kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre ebeveyn tükenmişliği, evlilik doyumu düzeyi ve ebeveynin yaşıyla negatif, kaygı düzeyi, mükemmeliyetçilik düzeyi ve evlilik öncesi birliktelik süresiyle pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkiye sahiptir. Ebeveyn tükenmişliği ebeveynin yaşına, çalışma durumuna, gelir düzeyine, gördüğü destek miktarına, evlilik öncesi birliktelik süresine, çocuksuz birliktelik süresine, çocuğun yaşına göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Cinsiyetin, kaygı düzeyinin, mükemmeliyetçilik düzeyinin ve evlilik doyumu düzeyinin birlikte ebeveyn tükenmişliğini yordadığı görülmüştür. Bulgular alan yazın ışığında tartışılmıştır ve öneriler sunulmuştur.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Ebeveyn tükenmişliği, Kaygı, Mükemmelliyetçilik, Evlilik doyumu, Parental burnout, Anxiety, Perfectionism, Marital satisfaction
Kaynak
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Bayar, E. K. (2024). Bireylerin kaygı, mükemmeliyetçilik ve evlilik doyumu düzeylerinin ebeveyn tükenmişliğini yordaması / The prediction of parental burnout by anxiety, perfectionism and marital satisfaction. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.