Meslek liselerinde görev yapan kadın yöneticilerin görüş ve deneyimlerinin incelenmesi / Examination of the opinions and experiences of female managers working in vocational high schools

dc.authorid0009-0006-8165-9131
dc.contributor.advisorBağcı, Şükrü Erhan
dc.contributor.authorKarakaya, Fulya
dc.date.accessioned2024-12-13T14:33:55Z
dc.date.available2024-12-13T14:33:55Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTam Metin / Full Text
dc.description.abstractToplumsal cinsiyet eşitliği ve eğitim ilişkisi sosyal bilimlerin ele aldığı problemlerin en önde gelenlerindendir. Eğitim ve kadın hususu, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve bu problemin yeniden üretilebilirliği sebebiyle son derece önemlidir. Öte yandan, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en baskın yaşandığı alanlardan birinin de eğitim kurumları olması konunun daha da önemli bir noktaya gelmesine zemin hazırlamaktadır. Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liselerinde görev yapan kadın yöneticilerin görüş ve deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Betimsel tarama modelindeki bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu mesleki ve teknik anadolu liselerinde görev yapan 21 kadın yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, meslek liselerinde görev yapan kadın yöneticilerin karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma stratejilerini detaylı bir şekilde ortaya koymuştur. Zorlukların temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin etkileri görülmektedir. Kadın yöneticiler, genellikle iş yükü, aşırı sorumluluk, cinsiyet temelli ayrımcılık ve cam tavan sendromu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Ayrıca, uzun çalışma saatleri ve mesai kavramının olmaması, iş-özel hayat dengelerini kurmalarını zorlaştırmaktadır. Karşılaştıkları zorluklar ile başa çıkmada, öğrencilerin başarılarına katkıda bulunmanın, zor şartlar altında başarılı projeler gerçekleştirmenin ve iş yerinde olumlu bir çalışma ortamı yaratmanın büyük bir motivasyon kaynağı olduğu görülmektedir.
dc.description.abstractThe relationship between gender equality and education is one of the most prominent issues addressed by social sciences. The matter of education and women is extremely important due to gender discrimination and the reproducibility of this problem. Furthermore, the fact that educational institutions are among the areas where gender inequality is most prevalent makes the issue even more critical. This research aims to examine the views and experiences of female administrators working in vocational high schools affiliated with the Ministry of National Education. The study was conducted using the phenomenology method, one of the qualitative research methods, within a descriptive survey model. The study group consists of 21 female administrators working in vocational and technical Anatolian high schools. Data for the research was collected through a semi-structured interview form. The data obtained was analyzed using thematic analysis. The research findings revealed in detail the challenges faced by female administrators working in vocational high schools and their strategies for coping with these challenges. At the core of these difficulties are the effects of gender inequality. Female administrators often face issues such as heavy workloads, excessive responsibility, gender-based discrimination, and the glass ceiling syndrome. Additionally, the lack of regular working hours and the absence of defined shifts make it difficult for them to maintain a work-life balance. In coping with these challenges, contributing to students' success, achieving successful projects under difficult conditions, and creating a positive working environment in the workplace serve as significant sources of motivation.
dc.identifier.citationKarakaya, F. (2024). Meslek liselerinde görev yapan kadın yöneticilerin görüş ve deneyimlerinin incelenmesi / Examination of the opinions and experiences of female managers working in vocational high schools. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13048
dc.language.isotr
dc.publisherMaltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKadın
dc.subjectYönetici
dc.subjectDeneyim
dc.subjectMeslek lisesi
dc.subjectWoman
dc.subjectManager
dc.subjectExperience
dc.subjectVocational high school
dc.titleMeslek liselerinde görev yapan kadın yöneticilerin görüş ve deneyimlerinin incelenmesi / Examination of the opinions and experiences of female managers working in vocational high schools
dc.title.alternativeExamination of the opinions and experiences of female managers working in vocational high schools
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Fulya_Karakaya_Meslek_Liselerinde_Görev.pdf
Boyut:
1.38 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: