Embryonic stem cell markers

Embriyonik kök hücre araştırmaları, embriyonik kök hücrelerin (EKH) sınırsız olarak kendilerini yenileyebilme özellikleri ve farklı hücre tiplerine dönüşebilme yetenekleri (plastisite) sayesinde rejeneratif tıbbın en gözde konularından biri haline gelmiştir. Farklılaşmamış EKH’ler memeli pluripotent hücrelerine özel moleküler belirteçleri eksprese etme özelliğine sahiptir. EKH’lerin farklılaşmadan kendilerini yenileyebilmesi ve pluripotentlik özelliklerinin sağlanması için bu belirteçlerin uygun düzeyde olması gerekmektedir. Bu belirteçlerin ekspresyonundaki değişim embriyo gelişim safhalarının belirlenmesinde, farklı türlerdeki embriyoların tanımlanmasında ve karakterizasyonlarının ortaya çıkarılmasında etkin rol oynamaktadır. Bundan dolayı EKH belirteçlerinin görevlerinin daha iyi anlaşılması klinikteki tedavi metodlarının geliştirilmesine ve hastalık modellerinin araştırılmasına katkı sağlayacaktır. Sunulan derlemede EKH’ler, EKH belirteçleri ve bu belirteçlerin regülasyonu hakkında önemli bilgilerin özetlenmesi amaçlanmıştır.
Research on embryonic stem cell has been the most popular subject of regenerative medicine because of the unlimited self-renewal ability and the convertibility to the different cell types (plasticity) of the embryonic stem cell (ESC)‘s. Undifferentiated ESCs have a potential to express specific molecular markers specific for mammalian pluripotent cells. These molecular markers are required to be at certain adequate level to maintain pluripotency and renewal of ESCs without differentiation. The changes of the expression of these markers have crucial role on determination of embryo development stages, identification and characterization of embryos in different species. Therefore, studies related with the roles of ESCs markers will contribute to the development of new therapeutic models for clinical studies as well as to understand mechanism of the formation of diseases. The main aim of this review is to summarize breakthrough results of recent studies about ESCs, ESC markers and regulation of these markers.

Transkripsiyon faktörler, Nanog, Oct4, Sox2, SSEA4, Transcription factors, Nanog, Oct4, Sox2, SSEA4

Maltepe Tıp Dergisi

İsan, H., Uyanık, A. ve Aktaş, R.G. (2016). Embryonic stem cell markers / Embriyonik kök hücre belirteçleri. Maltepe Tıp Dergisi, Maltepe Üniversitesi. 8(2), s. 1-5.