10. Derece Mezunları 9 - 14 Aralık 2019 Sergisi

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Güzel Sanatlar Fakülteleri, 2547 Sayılı yasa ile 1982 yılında kurulmu?lardır. 1982 yılından önce Güzel Sanatlar Fakülteleri’nden söz etmek olanaksızdır. Ancak diğer taraftan ülkemizdeki sanat eğitimi Güzel Sanatlar Fakülteleri ile ba?lamamı?tır. Sanat Eğitimi alanında ilk kurumsal yapı 1882 yılında 2. Abdülhamit’in tayini ile Osman Hamdi Bey tarafından kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi’dir. 8 eğitmen ve 20 öğrenci ile eğitime ba?layan kurum, kısa zamanda çok sayıda öğrenci ile farklı bölümlerde eğitimine devam etmi? ve günümüzde de Mimar Sinan Güzel sanatlar Fakültesi olarak eğitimini sürdürmektedir. Osmanlı döneminde pek çok genç sanat eğitimi almak üzere Paris’e gider. Asıl sanat alanında düzenli eğitim, Osmanlı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kültür politikaları arasında yerini alır. Çok sayıda genç sanat eğitimi almak üzere Avrupa’ya gönderilir. Eğitim alıp dönenler in ilk kurdukları okullardan biri de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’dür. Bu adımla birlikte ba?layan sanat eğitimi ülke çapında açılacak Eğitim Enstitüleri ile yaygınla?ır. Türkiye’deki sanat eğitimi alanındaki belki de en önemli duraklardan biri; 1957 yılında Türk ve Alman Hükümetleri’nin özel anla?ması sonucu Bauhaus ekolünden gelen 16 Alman Profesör tarafından kurulan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’dur. Günümüzde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak eğitimine devam eden kurum Türkiye’de Bauhaus ekolünün bir uygulayıcısı olarak eğitimini sürdürmektedir. 1982 Anayasa’sı ile Türkiye’deki tüm eğitim kurumlarının üniversite çatısı altında toplanması sonucu, daha önce Yüksek Okul, Akademi ve Enstitü çatısı altında eğitim veren sanat okulları, üniversite ?emsiyesi altına alınarak, Güzel Sanatlar Fakültesi adlarıyla eğitim vermeye devam etmi? ve ülke çapında üniversitelerin yaygınla?ması sonucu olarak da hemen hemen her üniversite bünyesinde bir Güzel Sanatlar Fakültesi açılmı?tır. Güzel Sanatlar Fakültelerinin en önemli faaliyetleri; sergileme, sahneleme ve gösterimlerdir. Üniversitelerin dı?a dönük yüzü olma özelliğini de ta?ıyan Güzel Sanatlar Fakültelerindeki her bölüm için bir sergileme, sahneleme ve gösterim alanının tahsisi edilmesi uluslar arası bir standart olması yanında hayati önem de arz etmektedir. Bu mekanların her birinde yıl boyunca yapılacak sergiler eğitimin bir parçası olacaktır. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Fakültelerinin öğretim üyesi i?leri ile dünyanın ve ülkenin önde gelen sanatçılarının i?lerini sergilemek üzere özel donanımlı prestij galerilerine sahip olmaları gerekir. Bu mekanlarda düzenlenecek usta i?i sergiler, sanat eğitimi alan öğrencilere önemli bir deneyim kazanma fırsatı sunacaktır.

Resim, Heykel, Seramik, Grafik, Cam, Tekstil, Geleneksel Türk Sanatları, İç mimarlık, Fotoğraf, Sinema televizyon, Sahne ve dekor tasarımı, Endüstri ürünleri tasarımı

10. Derece Mezunları 9 - 14 Aralık 2019 Sergisi

Buçukoğlu, S. M. (ed.). (2019). 10. Derece Mezunları 9 - 14 Aralık 2019 Sergisi. İstanbul: Maltepe Üniversitesi.