Saraya kapısı olan kıyı köyü Beylerbeyi

Maltepe Üniversitesi Yayınları

İstanbul Boğazı silüeti kentin kimliğini oluşturan en önemli simgesel görünümdür. Kentin bütününü okumamızı sağlamasa da İstanbul’u zihnimizde imgelerken en çok öne çıkan kriter kıyı köylerinin görünümüdür. Lynch (1960); kenti deneyimleyen kişinin güçlü bir imge yaratma olasılığının temelini kentin imgelenebilirliği olarak açıklamıştır. Dolayısıyla, kentin imgelenebilirliği konusu İstanbul bağlamında ele alındığında; kıyı köylerini oluşturan yapılar, yapıların oluşturduğu meydanlar, kıyı köylerinin değişen sosyal yapısı ve zaman içinde yaşanan değişimler ve tüm bunların kent siluetine olan katkısı araştırmacılar tarafından ele alınan başlıca konular olarak karşımıza çıkmaktadır (Aksoy, F, 2009; Şevkin, E., ve Gül, M.,2017). İstanbul silüetinin kentin dünyaya tanıtımında başlıca temsil araçlarından biri olması bu tartışmaların en temel nedenidir. Sıra dışı topoğrafya ve mevcut yapılaşma kent silüetini oluşturan iki ana faktör olarak ön plana çıkmaktadır (Kostof, 1991). İstanbul boğaz silüetinde topoğrafya etkin faktör olarak ön plandadır. Öte yandan kıyıda yer alan yalılar ise silüetin ana tanımlayıcıları olmuşlardır. Beylerbeyi semti de Beylerbeyi Sarayı, iskele meydanı ve kıyıda konumlanan yalılar ile Boğazın Anadolu kıyısında dikkat çeken yerleşimlerden biri olmuştur. Beylerbeyi’nin tarihsel gelişimini ve zaman içinde semte eklemlenen yeni yerleşim alanları ve simgesel yapılar ile birlikte İstanbul Boğazı silüetinde meydana gelen değişiklikler bu yazıda ele alınacaktır.

Kentsel Morfoloji Okumaları

Aydoğan, G. ve Özkan, Ö. (2023). Saraya kapısı olan kıyı köyü Beylerbeyi. J. Alp (Ed.), Kentsel Morfoloji Okumaları içinde (ss. 5-11.). İstanbul: Maltepe Üniversitesi Yayınları.