Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Bu araştırmada algılanan ebeveynlik tutumları ile bireyin geliştirdiği ego gücü arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bununla birlikte ego gücü düzeyinin bazı demografik değişkenlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini 18-28 yaş arasındaki gönüllü genç yetişkinler oluşturmaktadır. Veri toplarken kişisel bilgiler formu, J. Young’un geliştirdiği 72 soruluk Young Ebeveynlik ölçeği (1994) ve göre Bellak (1973) tarafından geliştirilen 120 soruluk Ego Fonksiyonları Ölçeği kullanılmıştır. Yaptığımız araştırma, “ilişkisel tarama modeli” doğrultusunda yapılmıştır. Çalışma evreni İstanbul’da ikamet eden 170 kişiden oluşmaktadır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında parametrik iki grup arasındaki farkı analiz etmek için iki bağımsız değişken testi olan T-Testi kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında parametrik çoklu grup arasındaki farkı analiz etmek için ANOVA testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma bulguları sonucunda ego fonksiyonları ve algılanan ebeveyn tutumu cinsiyete, yaşa, ailenin çocukluktaki maddi durumu, eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ailenin durumu değişkenine göre algılanan ebeveyn tutumu anlamlı farklılık göstermektedir.
In this study the relationship between percieved parental attidues and ego functions are examined. Also, the correlation of ego function level with some demographical variables are analayzed. The sample of the study is for volunteer young adults aged 18 to 28. While collecting data, the personal information form, the 72- question Young Parenting Scale (1994) developed by J. Young and the 120-question Ego Functions Scale developed by Bellak (1973) were used. Our research was carried out in line with the “relational screening model.” The working universe consist of 170 people residing in İstanbul. T-Test, which is two independent variable tests, was used to analyze the difference between the two parametric groups in comparison of quantitative data. ANOVA test was used to analyze the difference between parametric multiple groups in comparison of quantitative data. The relationship between the scales was tested with Pearson Correlation analysis. As a result of the research findings, ego functions and perceived parental attitude differ significantly according to the variables of gender, age, financial status of the family in childhood, and educational status. Perceived parental attitude differs significantly according to the family status variable.

Ego fonksiyonları, Algılanan ebeveynlik, Ego gücü, Ego function, Perceived parenting, Ego power

Şahin, M. K. (2021). Algılanan ebeveyn tutumunun genç yetişkinlerde ego fonksiyonuna etkisinin incelenmesi / Investigation of the effect of perceived parent attitude on ego function in young adults (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.