Pandemi sürecinde evden çalışan beyaz yakalıların çevrimiçi alışverişteki satın alma davranışlarının değişimi: Mobilya sektörü örneği

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgını kısa bir süre içerisinde dünyaya yayılmış ve Türkiye’de 11 Mart 2020 yılında vaka sayılarında önlenemeyen artışlar sebebiyle pandemi ilan edilmiştir. Salgın birçok sektörü etkilediği gibi mobilya sektörünü de ciddi düzeyde etkilemiştir. Pandemi döneminde bireyler evlerinde daha fazla vakit geçirdikleri için mobilyalara olan talep artmış, tedarik edilme süreçlerinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle de satın alma tutumlarının değişmesine sebep olmuştur. Bu sebeple yapılan araştırmanın konusu, mobilya sektöründe pandemi sürecinde evden çalışan beyaz yakalıların çevrimiçi alışverişteki satın alma davranışlarının değişiminin incelenmesi olarak belirlenmiş ve bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeylerine göre pandemi öncesi, dönemi ve sonrası satın alma tutumları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi için istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda pandemi öncesinde ve sonrasında satın alma tutumlarının zayıf ve pozitif yönde bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yaşa ve eğitim düzeyine göre dönemler arası anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre pandemi öncesinde anlamlı bir farklılık olduğu ancak pandemi döneminde ve pandemi sonrasında anlamlı bir farklılığın olmadığı da tespit edilmiştir. Ek olarak, E-Ticaret ölçeği kullanılarak katılımcıların internetten mobilya satın alımlarında; insan sağlığına, fiyata, satıcı puan ve yorumlarına ve bilindik mobilya markalarının kendi internet sitelerinden alışveriş yapmaya dikkat ettikleri ve e-ticaret sitelerinin mağazalara göre daha ekonomik olduğunu düşündükleri saptanmıştır.
The Covid-19 epidemic in 2020 spread around the world in a short time and was declared a pandemic in Turkey on March 11, 2020, due to the unstoppable increase in the number of cases. Just as the epidemic has affected many sectors, it has also seriously affected the furniture industry. As individuals spent more time at home during pandemic periods, the demand for furniture increased, and the problems experienced in the supply processes caused purchasing attitudes to change. Since, the subject of the research was determined as examining the change in online shopping purchasing behavior of white-collar workers working from home during the pandemic in the furniture industry. Statistical analyses were conducted to evaluate participants’ purchasing attitudes before, during and after the pandemic according to their gender, age and education levels. As a result, it was determined that purchasing attitudes had a weak and positive relationship before and after the pandemic. Also, it was determined that there was a significant difference between periods according to age and education level. It was also determined that there was a significant difference according to gender before the pandemic, but there was no significant difference during and after the pandemic. Moreover, using the E-Commerce scale, it was determined that the participants pay attention to human health, price, seller ratings and comments, and shopping from the websites of well-known furniture brands and think that e-commerce sites are more economical than stores when purchasing furniture online.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Beyaz yakalı personel, Homeoffice, Mobilya sektörü, Çevrimiçi alışveriş, White-collar personnel, Furniture industry, Online shopping

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Apaydın, E. (2024). Pandemi sürecinde evden çalışan beyaz yakalıların çevrimiçi alışverişteki satın alma davranışlarının değişimi: Mobilya sektörü örneği / Change in purchasing behavior of white-collar people working from home in online shopping during the pandemic: Furniture industry example. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.