Diabetes mellitus ve obezitenin postmenopozal dönemdeki kadınlardaki pelvik organ prolapsusu üzerine etkileri

Küçük Resim Yok

Tarih

2011

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç: Diabetes mellitus ve obezitenin postmenopozal dönemdeki kadınlarda pelvik organ prolapsusuna(POP) olan etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntemler: 49-79 yaşları arasındaki POP bulunan 104 kadın grup I(non-diabetik ve non-obez) grup II(non-obez ve diabetik) grup III(obez ve non-diabetik) ve grup IV(obez ve diabetik) olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Her bir grupta POP-Q (POP-Q) sistemi kullanılarak uterin prolapsus, sistosel ve rektosel varlığı değerlendirildi. Bulgular: Sağlıklı kadınlarla karşılaştırıldığında obezitenin ve diabetes mellitusun(DM) sistosel, rektosel ve uterin prolapsus progresyonuyla ilişkili olduğu saptanmıştır(p<0.001). Obezite olan gruplardaki uterin prolapsus evresi diyabetik gruplardan belirgin olarak daha ileri bulunmuştur( p<0.001). Sonuç: Obezite ve DM; POP için risk faktörü olarak görülmektedir. Obezite, uterin prolapsusu DM'den daha fazla etkilemektedir ve modifiye edilebilir bir risk faktörüdür. Dolayısıyla yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Objective: We aim to evaluate the effect of diabetes and obesity on pelvic organ prolapse (POP) in postmenopausal women. Methods: 104 women with POP, ages 49 to 79 were divided as group I (non diabetic-non obese), group II (non obese-diabetic), group III (obese-non diabetic) and group IV (obese-diabetic). For each group, presence of uterine prolapse, cystocele and rectocele using POP Quantification (POP-Q) system were assessed. Results: Obesity and diabetes mellitus (DM) were associated with progression in cystocoele, rectocele and uterine prolapse compared with healthy women (p<0.001). Uterine prolapse stages of the obesity groups were also significantly higher than in the diabetic group (p<0.001). Conclusions: Obesity and DM seem to be risk factors for POP. However, obesity as a modifiable risk factor has more effect on developing uterine prolapse than diabetes and it is important for developing new therapy strategies.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

sistosel, diabetes mellitus, obezite, pelvic organ prolapsus, rektosel ve uterine prolapsus, cystocele, diabetes mellitus, obesity, pelvic organ prolapse, rectocele and uterine prolapse

Kaynak

Maltepe Tıp Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

3

Sayı

1

Künye

Çoksüer, H., Haliloğlu, B., Ercan, M., Köse, M., Keskin, U., Alanbay, İ., Karaşahin, E., Kabaca, C. ve Karateke, A. (2011). Diabetes mellitus ve obezitenin postmenopozal dönemdeki kadınlardaki pelvik organ prolapsusu üzerine etkileri / The effects of diabetes mellitus and obesity to pelvic organ prolapse in postmenopausal women. Maltepe Tıp Dergisi. 3(1), s. 21-27.