Perkütan endoskopik gastrostomi deneyimimiz: morbidite ve mortalite oranları. Vücut kitle indeksinin işlem üzerine etkisi

dc.authorid0000-0003-4626-635Xen_US
dc.authorid0000-0003-3274-973Xen_US
dc.contributor.authorManukyan, Manuk Norayık
dc.contributor.authorDeveci, Uğur
dc.contributor.authorKebudi, Abut
dc.contributor.authorSeverge, Utku
dc.contributor.authorKapaklı, Sertan
dc.contributor.authorOltulu, Melda
dc.contributor.authorDeveci, Uğur
dc.date.accessioned2024-07-12T21:00:50Z
dc.date.available2024-07-12T21:00:50Z
dc.date.issued2011en_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesien_US
dc.description.abstractAmaç: Çalışmamızın amacı oral yoldan beslenemeyen ancak gastrointestinal sistem fonksiyonları normal olan hastalarda perkütan endoskopik gastrostomi açılması işleminin mortalite ve morbiditesini ortaya koymak ve hastaların vücut kitle indeksi ile işlem süresi ve komplikasyon oranları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntemler: Kliniğimizde midazolam ile sağlanan sedasyon sonrası lokal anestezi ile cilt uyuşturularak çekme metodu ile perkütan endoskopik gastrostomi açılan 24 hastanın işlem kayıtları ve şu anki sağlık durumları incelendi. Komplikasyon oranları belirlendi. Bulgular: Perkütan endoskopik gastrostomi açılan 24 hastada işleme bağlı mortalite gelişmedi. Hastaların vücut kitle indeksi ortalama 18.96±3.85 kg/m2 olarak hesaplandı. İşlem süresi ortalama 750±130 sn bulundu. Hastaların 15'inin malnutrisyon sınırı olarak belirlenen 18.5kg/m2 lik vücut kitle indeksi değerinin altında olduğu ancak bu gurup ile beslenme problemi olmayan 9 hasta arasında işlem süresi açısından anlamlı farklılık olmadığı saptandı. İşlem sonrası bir hastada giriş yerinde enfeksiyon gelişti ve antibiyotik tedavisi verildi. Hastaların ortalama 17,3±9,2 aylık takiplerinde 2 hastanın yutma refleksindeki düzelmeye bağlı olarak gastrostomi kateterleri çekildi. İki hastada yıpranma sebebi ile kateter değişimi yapıldı. Altı hasta primer hastalığına bağlı olarak kaybedildi. Sonuç: Perkütan endoskopik gastrostomi oral yoldan beslenemeyen hastalar için ideal beslenme yoludur. Bu teknik ile gastrostomi açılması klasik cerrahi yönteme göre hem daha hızlı hem de daha güvenilirdir.en_US
dc.description.abstractObjective: We aimed to evaluate the mortality and morbidity of percutaneous endoscopic gastrostomy applications and to investigate the relationship between body mass index and duration of the procedure and complication rates. Methods: We retrospectively analyzed the clinical data and complication rates of 24 patients to whom Percutaneous endoscopic gastrostomy was applied by the pull method under midazoloam superficial anesthesia. Results: No mortality occured due to the procedure. The BMİ of the patients were 18.96±3.85 kg/m2. The mean time of duration of the procedure was 750±130 sec. 15 of the patients BMİ was under and nine above the malnutrition level (18.5kg/m2) but the BMİ had no corelation between the duration of the procedure. In only one case wound infection occured and antibiotherapy was needed. During a follow up period of 17.3±9.2 months two patients patients catheter was changed because of malfunction and two patients were able to tolarate oral intake and their catheters were removed. Six patients died because of their primery disease during the follow up. Conclusions: PEG is easy to handle, effective and safe for patients who can not feed orally. From our experience, we confirm the advantages of PEG from classical surgical gastrostomy as a long-term nutritional support showing a low incidence of complications; and zero mortality.en_US
dc.identifier.citationManukyan, M. N., Deveci, U., Kebudi, A., Severge, U., Kapaklı, S. ve Oltulu, M. (2011). Perkütan endoskopik gastrostomi deneyimimiz: morbidite ve mortalite oranları. Vücut kitle indeksinin işlem üzerine etkisi / Percutaneous endoscopic gastrostomy application experience: morbidity and mortality ratios. Effect of body mass ındex. Maltepe Tıp Dergisi. 3(1), s. 28-30.en_US
dc.identifier.endpage30en_US
dc.identifier.issn1308-8661
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage28en_US
dc.identifier.urihttp://maltepetipdergisi.org/summary.php3?id=72
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/3424
dc.identifier.volume3en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherMaltepe Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofMaltepe Tıp Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryUlusal Editör Denetimli Degide Makaleen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.snmzKY02341
dc.subjectperkütan endoskopik gastrostomien_US
dc.subjectmorbiditeen_US
dc.subjectmortalite vücut kitle indeksien_US
dc.subjectpercutaneous endoscopic gastrostomyen_US
dc.subjectmorbidityen_US
dc.subjectmortalityen_US
dc.subjectbody mass indexen_US
dc.titlePerkütan endoskopik gastrostomi deneyimimiz: morbidite ve mortalite oranları. Vücut kitle indeksinin işlem üzerine etkisien_US
dc.title.alternativePercutaneous endoscopic gastrostomy application experience: morbidity and mortality ratios. Effect of body mass ındexen_US
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar