Çocuk ve ergenlerde obezite, depresyon ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişki: İstanbul örneği / The relationship between depression and alexithymia level in children and adolescents with obesity

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2010

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırma ile obez tanısı almış çocuk ve ergenlerde obezite hastalığının aleksitimi ve depresyon düzeylerine etkisi, normal kilodaki yaşıtlarıyla kıyaslanarak açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın diğer bir amacı ise, obez çocuklarda, konu ile ilişkili olduğu düşünülen cinsiyet, yaş, ebeveynlerin birliktelik durumu gibi sosyo-demografik değişkenler ile aleksitimi ve depresyon ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada veri toplamak amacı ile, katılımcıların sosyo demografik özelliklerini değerlendirmek için oluşturulan „Bireyi Tanıma Formu? , Depresyon düzeylerini ölçmek için „Çocuk Depresyon Envanteri?, Aleksitimi düzeylerini ölçmek için Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 9-15 yaşları arasında obezite tanısı almış ve tedavisi devam eden çocuklardır. Araştırmanın sonuçlarına göre, obez tanısı almamış, normal kilodaki çocuk ve ergenlerin depresyon düzeyi obez çocuklara göre daha fazladır. obez tanısı almış çocuk ve ergenlerin duygusal küntlük (aleksitimi) düzeyleri diğerlerine göre daha fazladır. duygusal küntlük depresyon düzeyinin anlamlı bir yordayıcısı değildir (r=.145; r2=.021; F=2.11; p>.05) Aleksitimi ölçeğinin faktörlerinden TAS-A faktöründe de obezite tanısı alan grubun diğerlerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. demografik verilere ve kullanılan TAS ve ÇDÖ testlerinin sonuçlarına göre karşılaştırılması yapıldığında; örneklem grubunda, kızların depresyon puanı erkeklere göre daha fazladır (XK=11,48;XE=8.80). Örneklem grubunda aleksitimi ölçeğinden TAS-A (Duygularını tanıma zorluğu) faktöründe bir farklılık görülmektedir kızların ortalama puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (XK=15,12;XE=12,47). Aleksitimin diğer alt faktörleri arasında herhangi bir farklılık bulunamamıştır. Bulgular konu ile ilgili araştırma sonuçları ile yorumlanmış ve tartışılmıştır.
The objective of this research is to explane the influence of obesity on depression and also the influence alexthymia has on obezity diagnosed children, by comparing obezity diagnosed children with their coevals with normal weight and analyse the correlation between socia-demografhic variables, as gender, age, parents togethernes and depression and alexthmia also analized in the research. To collect data, an individual recognition form was produced to assess participants sosia-demographic features. In addition, childrens depression inventory (to measure levels of depression) and Toronto alexthymia scale (to measure alexthymia levels) were used. Children between 9 and 15 years who are diognosed with obezity and continuing therapy were choosed as the sample group. According to the results of the research, children and adolescents with normal weight have higher levels of depression compare to children with obezity. On contrary, children with the obezity shows higher levels of alexthymia. Alexthymia has not a significant correlation with higher depression levels. (r=.145; r2=.021; F=2.11; p>.05). Factor of TAS-A in Alexthymia scale is observed to be higher in the group with obezity. The analysis of the demographic data and TAS and CDÖ tests shows that girls have higher depression score in the sample group.(XY=11,48;XE=8,80) The factor of Alexthymia scale TAS-A(Difficulties of recognizing emotions) determins higher values in the girls avarage score.(XK=15,12;XE=12,47). There hasn't been found any differences in the sub factors of alexthymia. Findings are discussed and interpreted related to the results of the research.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Obezite, Aleksitimi, Depresyon, Çocuk, Ergen, Obesity, Alexthymia, Children, Adolescent, Depression

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aydemir, A. (2010). Çocuk ve ergenlerde obezite, depresyon ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişki: İstanbul örneği / The relationship between depression and alexithymia level in children and adolescents with obesity (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.