CC0 1.0 Universal

Amaç:Tiroid nodülleri toplumda sık görülmesine karşın bunlarda malignite olasılığı daha azdır. Malign olguların doğru bir biçimde ayırt edilebilmesi için sonografik olarak malignite kuşkulu tiroid nodülüne ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) yapılması günümüzde noninvaziv bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Metod:±Hastanemiz radyoloji anabilim dalında 2009- 2012 yılları arasında yapılan tiroid İİAB lerini yeniden değerlendirmeyi, cerrahi uygulanan hastaların sitolojikhistopatolojik bulguları ile US verilerini karşılaştırmayı ve bulguları güncel literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık. Bulgular: Çalışmaya 280 hastaya ait 284 nodül alınmıştır. Hastaların 234 tanesi kadın (%83,57), 46 tanesi erkek (%16,42) tir. Kadın erkek oranı 5,08/1 dir. Yaş ortalaması 50,12±10,3 dir. Her hastada patolog tarafından hızlı hasta başı değerlendirme yapılmıştır. Toplam 156 (%54,9) lezyonda 1 kez; 91 (%32,0) lezyonda 2 kez ve 29 (%13,1) lezyonda 3 kez girişim yapılmıştır. Ortalama girişim sayısı 1,55’tir. Her olgu için incelenen lam sayısı ortalama 5,44 adettir. Tanısal olmayan/değerlendirme için yetersiz materyal sayısı 7’dir (%2,5). Hiçbir hastada işlem sırasında veya sonrasında komplikasyon izlenmemiştir (%0). İİAB sonuçlarına göre ameliyat edilen 34 hastanın sitolojik ve histopatolojik tanıları korele edilmiştir. İİAB’nin maligniteyi saptamada doğruluk, özgüllük, duyarlılık, negatif ve pozitif beklenen değerleri sırasıyla %85.00; %86.20; %81.81; %92.59; %69.23 olarak bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak tiroid nodüllerine tanı/tedavi yaklaşımında US eşliğinde İİAB testi, hastalığın yönetiminde oldukça güvenilir, non-invaziv bir yöntemdir. Bu testin başarısı sadece sitolojik tanıya ulaşılabilmesi değil olası moleküler testler için de uygun nitelikte örnek elde edilebilmesiyle mümkündür.
Aim: Although the vast majority of thyroid nodules are benign, a small proportion of them do contain thyroid cancer. In order to differentiate the malignant nodules, fine needle aspiration biopsy (FNAB) of the sonographically suspicious nodule is performed as a noninvasive test. Methods: We aimed to evaluate retrospectively the FNAB procedures done between 2009-2012 in our Radiology Department. We also aimed to correlate the cytologic, Tyroid, Citology, Ultrasonography histopathologic and ultrasonographic findings of the cases which were operated. Results: A total of 284 nodules of 280 patients were included in the study. 234 (83,57%) of the patients were women and 46 of them (16,42%) were men. Mean age of the patients was 50,12±10,3. Rapid on-site evaluation (ROSE) was done by a pathologist for each case. The number of needle passes was 1 in 156 patients (54,9%), 2 in 91 (32%) and 3 in 29 (13,1%) patients. Mean number of needle passes was 1,55. Seven cases were nondiagnostic (2,5%). No complications was seen for any patient (0%). Cytologic and histopathologic diagnosis for 34 nodules were correlated. The accuracy, specificity, sensitivity, negative and positive predictive values were calculated as 85.00%; 86.20%; 81.81%; 92.59%; 69.23%, respectively. Conclusion: As a conclusion; US-guided FNAB is a reliable test in the management of the patients with thyroid nodules. To achieve the most reliability, it is important to obtain diagnostic and sufficient material for the cytologic diagnosis as well as for the possible future molecular and genetic tests

Tiroid, Sitoloji, ultrasonografi, Tyroid, Citology, Ultrasonography

Maltepe Tıp Dergisi

Yener, N., Günaldı, A., Karataş, H. K., Yetiş Mermi, E. Ü., Mokhtare, S., Özer, E. ve Midi, A. (2019). Tiroid nodüllerinde ince iğne aspirasyon biyopsisi deneyimimiz: 284 olgu eşliğinde sitolojik, histopatolojik ve ultrasonografik bulguların karşılaştırılması / A single institutional experience with fine needle aspiration biopsy of thyroid nodules: correlation of the cytologic, histopathologic and ultrasonographic findings of 284 cases. Maltepe Tıp Dergisi. 11(2), s. 39-43.