Prekarya olmak: anonim şirketlerde çalışan orta sınıf beyaz yakalı sosyolojik bir analizi-İstanbul, Ankara, İzmir örnekleri

Küçük Resim Yok

Tarih

2021

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Çalışmak ve geçim sağlamak yaşamın ana noktası olarak görülebilmektedir. Kişilerin sahip olduğu hobiler, hayaller, ilişkiler, yaptıkları evlilikleri, satın aldıkları, alışkanlıklar gibi tüm dünya geçim kaynağının etrafında şekillenmektedir. Toplumsal alışkanlıklar sahip olunan işler ve onun etrafında kurulan bir hayatla bireyler varlık göstermektedir. İş yaşamındaki bireyler gün içinde uyanık olduğu zaman diliminin en az 8 saatini işiyle ve işini kapsayan kişilerle birlikte geçirmektedir. Ortalama bir günün 16 saatini uyanık, iletişime ve yaşamaya açık bir zihinle geçiren bireyin, çalıştığı yere ulaşma ve geri dönme zamanı da ortalama 1 saat olarak düşünülürse birey günün 7 veya 8 saatini işi dışında yaşamaktadır. Bu açıdan bakıldığında iş dışındaki yaşayış da iş yaşamının izlerini taşımaktadır. Bu tez kapsamında orta sınıf beyaz yakalı olarak tabir edilen veya zihinsel performans ile işgücü piyasasında varlık gösteren toplumsal grup ile çalışılmıştır. Bu toplumsal grup içinde yer alan bireylerin yaşam tarzları ve gündelik alışkanlıklarının da benzer olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmanın iki ana amacı vardır. İlki; benzer çalışma koşullarına sahip beyaz yakalı bireylerin toplumun diğer kesimlerinden izole şekilde ortak sınıf oluşturma durumunu ortaya koymak, ikincisi ise ortak sınıf davranışlarının toplumsal yaşantıya etkisini araştırmaktır. Araştırmanın bu iki amacına ulaşmak için niceliksel ve niteliksel yöntem birarada yürütülerek bir saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışması kapsamında yer alan niceliksel araştırmada 119 kadın, 87 erkek olmak üzere 206 kişiye ulaşılmıştır. Niteliksel araştırmada anket çalışmasında gönüllü olan 9 kadın, 11 erkek olmak üzere 20 kişiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında kişilerin iş hayatı etrafında şekillenen ortak sınıf davranışları ile sosyal izolasyon kavramları çerçevesinde toplumsal değişim gözlemlenmiştir.
Working and making a living might be considered as main points of life. The whole World system forms around livelihood such as hobbies, dreams, relationships belonging to people, marriages, purchased habits. Individuals indicate their existence thanks to social habits, jobs and a life around this. Individuals in professional life spend at least 8 hours which is the period of their being awake by working and with the people including the work in daily life. On average, an individual, being awake for 16 hours spending with open minded for communication and living, if the period of arriving to work and coming back is regarded about 1 hour, this individual live for 7 or 8 hours except for his work. When considered from this point of view, living except for working also includes the shadows of working life. In terms of this thesis, the group studied on represents middle class economically named as white-collar workers or a social group indicating their existence in labor market with mental performance. It is considered that the life styles and daily habits are also the same for these individuals in this social group. This research has two purposes. The first one is demonsrating the situation of creating a common class isolated from the other parts of society by the white-collar workers having the similar working conditions, the second one is researching the impact of common class behavior on social life. A field study has been made in order to achieve these two purposes by conducting qualitative and quantitative method. As part of the field study in the quantitative research including 119 women, 87 men totally 206 people have been interviewed. In the qualitative research in questionnaire study semi-structured in-depth interviews have been carried out with 9 voluntary women and 11 voluntary men totally 20 people.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Beyaz yakalılar, Prekarya, Çalışma sosyolojisi, Anonim şirket, White-collar workers, Precariat, Sociology of work, Corporate company

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Akyel, E. (2021). Prekarya olmak: anonim şirketlerde çalışan orta sınıf beyaz yakalıların sosyolojik bir analizi-İstanbul, Ankara, İzmir örnekleri / Being a precariat: a sociological analysis of middle class white collars working in corporate companies: İstanbul, Ankara, İzmir examples (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.