Covid-19 pandemisinde ortaokul öğrencilerin eğitim sürecinde teknoloji kullanımı, beslenme alışkanlıklarının ve duygu durumlarının incelenmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2023

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Giriş: Son dönemde polikliniklere “teknoloji bağımlılığı” nedeniyle başvurular artmış olup bu durumun ne denli bir sorun oluşturabileceğini saptamak amacıyla okulların taranmasını ve gerekli müdahalelerin planlanması için bir veri hazırlamanın önemli olduğunu düşündük. Çalışmamızda pandemi sürecinde beslenme alışkanlıklarını gözlemlemenin yanında, obezite riskinde artış olup olmadığını ortaya koymak ve okullardaki beslenme alışkanlığını değerlen-dirmek amaçlanmıştır. Karantinanın bir sonucu olarak travma sonrası stres sendromu, ob-sesyon, kafa karışıklığı ve öfke gibi olumsuz psikolojik yan etkilerde kayda değer bir artış bil-dirilmiştir. Bu dönemde çocuklarımızın duygu durumunun tespit edilmesi amacıyla ebeveyn-okul-Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği içerisinde gerekli müdahalelerin planlanması için bir veri hazırlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Çalışmamızda pandemi süresince ortaya çıkan beslenme değişikliklerini , teknoloji kullanımındaki artışı, duygu durum bozukluklarını ortaya koyup , bunlarla ilgili riskleri belirtmek amaçlanmıştır. Yöntem ve gereçler: Bu çalışmanın vaka örneklemi, İstanbul İlinin TEB AtaşehirOrtaoku-lu’ndan 593 , Maltepe Adnan Kahveci Ortaokulu’ndan 481 ortaokul öğrencisi olmaküzere toplam 1074 öğrenciden oluşmuştur. Çalışma 2022 Eylül ayı içerisinde yapılmış olup, yaklaşık 2 haftalık süreçte tamamlanmıştır. Çalışmaya dâhil edilen tüm katılımcılara,araştırmacı tara-fından geliştirilen demografik bilgiler ve pandemi süreciyle beraber görülen değişiklikleri, pandemi sürecinin çocuklar üzerindeki etkisinin değerlendirildiği Sosyodemografik Veri For-mu, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesinde ise Kutcher Depresyon ölçeği uygulanmıştır.Çalışmada elde edilen bulguların istatiksel analizi için spss24 kulllanılmış-tır.Verilerin değerlendirilmesinde frekans yüzde ortalama standart sapma tanıtıcı analizlerin yanısıra bağımsız grupların karşılaştırılmasında ki kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda çocukların pandemi öncesi eğitim dönemine kıyasla ekran karşısında geçirdiği zamanda artış olmuştur. Pandemi süresince günlük öğün tüketim sayısı ve fast food tüketiminde anlamlı artış olduğu görülürken hazır içecek (ice tea , meyve suyu, kola vb) ve abur cubur (cips, kraker, çikolata, şeker) tüketiminde anlamlı bir faklılık bulunmamıştır. Ça-lışmamızda ortaokul öğrencilerinin sosyodemografik özellikleriyle birlikte COVID-19 duygu-durum düzeyleri incelenmiş olup; anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç: Pandemi süresince evde geçirilen vakitte artış çocukların boş zamanlarında teknoloji kullanımını arttırdığı düşünülmektedir.Evde çocukların ilgisini çeken hobilerin kısıtlı olması ve arkadaşlarıyla oyun oynayamamaları buna sebebiyet verdiğini düşündürmektedir. Araştır-mamıza katılan öğrencilerin çevrimiçi eğitime karşı tutumları olumsuz yönde olup bu süreçte öğrenme verimlerinin azaldığını belirtmişlerdir.Pandemi süresince günlük öğün tüketim sayı-sı ve fast food tüketiminde anlamlı artış olup sonuçların benzer çalışmalarla uyumlu olduğu görülmüştür. Çalışmamızda pandemi sürecinde ortaokul öğrencilerinin anksiyete, depresyon, emosyonel sorunları açısından anlamlı farklılık görülmemiş olup uzun dönemdeki etkileri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olacaktır.
Introduction: Recently, applications to outpatient clinics due to “technology addiction” have increased, and we thought that it is important to prepare data for screening schools and planning the necessary interventions in order to determine how much of a problem this si-tuation can cause. In our study, besides observing the eating habits during the pandemic process, it was aimed to reveal whether there is an increase in the risk of obesity and to eva-luate the eating habits in schools. A significant increase in negative psychological side effects such as post-traumatic stress syndrome, obsession, confusion and anger has been reported as a result of quarantine. In this period, we think it is important to prepare data for the plan-ning of necessary interventions in cooperation with the parents-school-National Education Directorate in order to determine the emotional state of our children. In our study, it was aimed to reveal the nutritional changes, the increase in the use of technology, mood disor-ders that occurred during the pandemic, and to indicate the risks associated with them. Methods and materials: The case sample of this study consisted of a total of 1074 students, 593 from TEB Ataşehir Secondary School in Istanbul and 481 from Maltepe Adnan Kahveci Secondary School. The study was carried out in September 2022 and was completed in about 2 weeks. Demographic information developed by the researcher and the changes seen with the pandemic process, the impact of the pandemic process on children were evaluated, to all participants included in the study.The Sociodemographic Data Form was used to evalu-ate anxiety and depression levels, while the Kutcher Depression Scale was used. SPSS 15.0 was used for the statistical analysis of the findings obtained in the study. In the evaluation of the data, the chi-square test was used to compare the independent groups, as well as the descriptive analysis of the frequency percent mean standard deviation. Results: In our study, there was an increase in the time children spent in front of the screen compared to the pre pandemic education period. While it was observed that there was a significant increase in the number of daily meals and fast food consumption during the pan-demic, there was no significant difference in the consumption of instant drinks (ice tea, fruit juice, cola, etc.) and junk food (chips, crackers, chocolate, sugar). In our study, the sociode-mographic characteristics of secondary school students and their COVID-19 mood levels we-re examined; no significant difference was observed. Conclusion: It is thought that the increase in the time spent at home during the pandemic increases the use of technology in children's free time. The students who participated in our research stated that their attitudes towards online education were negative and their lear-ning efficiency decreased in this process. During the pandemic, there was a significant incre-ase in the number of daily meals and fast food consumption, and it was seen that the results were compatible with similar studies. In our study, there was no significant difference in terms of anxiety, depression and emotional problems of secondary school students during the pandemic process, and more studies will be needed for its long-term effects.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Teknoloji, Covid-19, Beslenme, Çocuk, Pandemi, Technology, Covid-19, Nutrition, Child, Pandemic

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ay, S. (2023). Covid-19 pandemisinde ortaokul öğrencilerin eğitim sürecinde teknoloji kullanımı, beslenme alışkanlıklarının ve duygu durumlarının incelenmesi. (Yayımlanmamış Tıpta Uzmanlık Tezi) Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul.