Uluslararası ticarette teknik engeller ve uygunluk değerlendirme sistemi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İkinci Dünya Savaşı ve Sanayi Devrimi sonrasında gelişen teknoloji ve küreselleşen dünya ile serbest ticaret ve ekonomi alanlarında da gelişmeler yaşanmıştır. Uluslararası çapta ticaretin serbestleşmesi ve gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere kalkınmaları açısından yardımcı olabilmek için gelişmiş ülkeler destek olmuştur. Özellikle tüketicilerin karşılaştığı fiyat ve kalite ile ilgili olan çelişkili sorunları yok etmek, ülke ve uluslararası pazarlarda karşılaşabileceği zararları önlemek ve ödenen miktarlar karşılığında en fazla faydaya ulaşmalarına yardımcı olmak için, üretimde standardizasyon gerçekleşmesi gerekmektedir. Türkiye ekonomik gelişimine devam etmek için öncelikle Avrupa Birliği olmak üzere ilişkili olduğu bütün ülkelerle uluslararası ticaretini sürdürülebilir hale getirmek ve karşılıklı bir denge sağlamak durumundadır. Bu çalışmada geçmişten günümüze dünya çapında ticarette gelişmeler incelenmiş olup, gelinen son nokta değerlendirilmiştir, uluslararası ticarette teknik engeller ile birlikte mal ve hizmetlerin kabul ya da ret edilmesi için kullanılan uygunluk değerlendirme sistemi ele alınmıştır.
After the Second World War and the Industrial Revolution, there were developments in the fields of free trade and economy with the developing technology and the globalizing world. Developed countries have supported the liberalization of international trade and assist developing and underdeveloped countries in their development. In particular, standardization in production is required in order to eliminate the conflicting problems related to price and quality faced by consumers, to prevent the damages they may encounter in the country and international markets, and to help them reach the maximum benefit in return for the amounts paid. In order to continue its economic development, Turkey has to make its international trade sustainable and maintain a mutual balance with all the countries it is associated with, primarily the European Union. In this study, the developments in worldwide trade from past to present have been examined, the last point has been evaluated, the conformity assessment system used for accepting or rejecting goods and services along with technical barriers in international trade has been discussed.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Ticarette teknik engeller, Uygunluk değerlendirme sistemi, Akreditasyon, Standartlar, Deneyler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şimşek Sürel, B. (2022). Uluslararası ticarette teknik engeller ve uygunluk değerlendirme sistemi / Technical barriers to international trade and conformance assessment system. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.