Bağımlılık tedavisinde sosyal entegrasyonun sağlanması YEDAM atölye modeli

dc.authorid0009-0006-1133-4593
dc.authorid0000-0001-9481-5945
dc.contributor.authorTopuz, Feride
dc.contributor.authorYazıcı, Kasım
dc.date.accessioned2025-01-06T11:31:53Z
dc.date.available2025-01-06T11:31:53Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü
dc.description.abstractYeşilay Danışmanlık Merkezi; alkol, madde, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılığı bulunan bireylere psikososyal destek sağlayan bir danışmanlık merkezidir. Araştırmalar bağımlılıkta sosyal rehabilitasyonun önemini vurgulamaktadır. Kişinin bireysel ve ruhsal iyileşmesine ek olarak sosyal risk ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılması da iyileşmeyi kalıcı hale getiren unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Öne çıkan sosyal risk ve ihtiyaçların çoğunlukla çalışma ve eğitim yaşamı ile aile ve arkadaşlık ilişkileri olabildiği ve bu durumunda bağımlı bireylerde sosyal çekilme, yalnızlaşma, rutin yaşamın bozulması ve hobilerinden uzaklaşmaya neden olduğu görülebilmektedir. Bahsedilen sosyal risklerin tedavi sürecinde süreklilik sağlama, sosyal uyum ve becerileri kazanabilme amacıyla ayaktan rehabilitasyon programı olan YEDAM atölyeleri gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada YEDAM atölyeleri ve atölye süreçlerinin sosyal hizmet perspektifinde incelenmesi hedeflenmiştir. Bağımlılık, literatürde biyopsikososyal temele bağlı gelişen kronik bir beyin rahatsızlığı olarak kabul edilmektir. Bağımlılık tedavisinde sosyal hizmet müdahalesinin etkisi ve önemi yapılan araştırmalarla birlikte ortaya koyulmuş olan hususlardan birisidir. YEDAM tedavi sürecinde bağımlı bireylerle çalışırken biyopsikososyal modeli temel alarak bağımlı birey ile ilk olarak sosyal hizmet değerlendirme görüşmesi yapılır. Danışanın risk ve ihtiyaçları belirlenerek bunun akabinde birey özelinde sosyal hizmet müdahale planı oluşturulmaktadır. Sosyal hizmet uzmanı bireylerin risklere karşı önlem alma ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik destekleyerek, danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Özellikle günümüzde bağımlılık alanında gelişen sosyal bakışla birlikte bir bağımlılık tedavisinde sosyal hizmet desteğine daha fazla ihtiyaç olduğu görülmüştür. Bu anlamda sosyal hizmetin bağımlılık alanında koruyucu-önleyici rollerden tedavi-rehabilite edici ve toplumla yeniden bütünleştirici rollere uzanan birçok çalışma alanı bulunmaktadır.
dc.identifier.citationTopuz, F. ve Yazıcı, K. (2024). Bağımlılık tedavisinde sosyal entegrasyonun sağlanması YEDAM atölye modeli, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.83-84.
dc.identifier.endpage84
dc.identifier.isbn978-605-2124-71-0
dc.identifier.startpage83
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13204
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartof26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectYEDAM Atölye
dc.subjectSosyal Rehabilitasyon
dc.subjectSosyal Hizmet
dc.subjectSosyal Uyum
dc.subjectEtkin Zaman Değerlendirme
dc.titleBağımlılık tedavisinde sosyal entegrasyonun sağlanması YEDAM atölye modeli
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Feride Topuz_Kasım Yazıcı.pdf
Boyut:
1.3 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: